Újabb RMDSZ-es konzultáció

Újabb RMDSZ-es konzultáció
Nagyvárad- Csütörtökön Szabó Ödön, az RMDSZ Bihar megyei szervezetének ügyvezető elnöke bejelentette: két adag konzultációs ívet is postáz abban a körzetben, ahol képviselőjelöltként indul decemberben.

 

Szabó Ödön a 2-es számú választási kollégiumban indul RMDSZ-es képviselőjelöltként, az északon Kiskereki, Asszonyvására és Érkeserű, délen Újpalota, Bors és Biharszentjános, keleten pedig Mezőtelegd, Pósalaka és Pusztaújlak háromszög határolta térségben. A körzetben 43 település található, köztük egy város, és a legutóbbi helyhatósági választásokon az RMDSZ-re a felnőtt lakosság 44 százaléka szavazott. A politikus véleménye szerint az övezet kicsiben leképezi egész Bihar megyét (többségben, kisebbségben és szórványban is élnek magyarok, rajtuk kívül több egyéb nemzetiség is lakik ott, a polgármesterek pedig különböző pártoknak a tagjai), egyebek mellett azért is döntött úgy, hogy közvélemény-kutatási kérdőíveket oszt ki. Megjegyezte ugyanakkor: jól ismeri a körzetet, hiszen másokkal ellentétben ő nem csupán a kampányban járja a helységeket, hanem legalább egyszer egy évben valamennyi településre eljut. Elmondta, hogy tulajdonképpen két konzultációs csomagot fog postázni a jövő hét elején, válaszborítékokkal együtt. Az egyikkel 2000 szakembert szólít meg, összesen tíz témakörben: ifjúság, sport, kultúra, oktatás, vállalkozás, mezőgazdaság, egyház, szociális ügyek, egészségügy, és önkormányzat, illetve közigazgatás. Ezek „nem szokványos, szájbarágós, a véleményeket előre tartalmazó kérdéseket tartalmaznak”, és eltérőek lesznek azoktól, amely a tavaly zajlott RMDSZ-es konzultáció során felvetődtek. Ezután a beérkező leggyakoribb válaszok alapján, prioritás kijelölő szándékkal öt konferenciát fog szervezni öt helyszínen, október 30-án Szalárdon (önkormányzat és közigazgatás), november 8-án Paptamásiban (ifjúság és sport), 15-én Borson (kultúra és oktatás), 22-én Székelyhídon (vállalkozás és mezőgazdaság), 27-én pedig Bihardiószegen (egyház, szociális ügyek és egészségügy).

Igények visszacsatolása

Az ügyvezető elnök meglátásában mivel a helyi közösségek véleménye nem minden esetben egyezik a szakemberekével, ezért az előbb említett, külön arculatú ívek legfontosabb két-három kérdései alapján egy másik, négy oldalas és 21 pontos kérdőívet is összeállított, melyekkel a magánembereket szólítja majd meg, szám szerint 3000-et. Úgy fogalmazott: fontosnak tartja az igények visszacsatolását, ezért nem csupán a szakbarbár, hanem a közösségi véleményekre is kíváncsi, s azt se bánja, ha románok is válaszolnak neki. Arra is felhívta a figyelmet: a jövő hét második felétől el kezd üzemelni a www.szaboodon.ro honlap, s kérdéseket ott is meg lehet válaszolni. A konferenciák, illetve a feletek alapján aztán kikristályozódnak számára a megoldások, melyeket parlamenti képviselőként megpróbál felvállalni.

Ciucur Losonczi Antonius