Újabb partszakasz felújítása kezdődött el

Újabb partszakasz felújítása kezdődött el
Elkezdték szerdán délután a Körös bal partjának felújítását, a Szent László híd és a számítóközpont közötti részen. A munkálatokkal kapcsolatos részletekről sajtótájékoztatón számoltak be.

Ilie Bolojan polgármester néhány szóban kihangsúlyozta a munkálatok jelentőségét és megköszönte az érintett intézményeknek az együttműködését, majd átadta a szót Mircea Mălan alpolgármesternek, valamint Dorel Dumenak, a Körösök Vízügyi Igazgatóság vezetőjének. Amint utóbbi elmondta, a munkálatok összhangban lesznek a város épületeivel, ennek érdekében a tervek elkészítésekor együttműködtek a Bihar Megyei Kulturális és nemzeti Örökségvédelmi Igazgatósággal is.

Tervek

A vízügyi igazgatóság által végzett munkálatok értéke 20 millió lej, melyből az igazgatóság hozzájárulása 18 millió lej; miután befejezik a felújítás rájuk eső részét, mondta el a későbbiek során Mircea Mălan , a polgármesteri hivatal „veszi át a terepet”, s egészíti ki a munkálatokat a sétányok kiépítésével, a világítás, a parkosítás létrehozatalával és a pillérek restaurálásával. Reményeik szerint jövő tavasszal megszervezhetik a versenytárgyalást és év végéig végeznek is a munkálatokkal. Időközben befejezik a Kossuth Lajos (Independenței) utcai parkolót, a parkoló feletti, valamint a híd alatti sétáló részt is. Mint elhangzott, jelenleg a polgármesteri hivatal a Körös jobb partjának kiépítésével kapcsolatos megbeszéléseket folytat a vízügyi igazgatósággal, a Mészáros (Nicolae Grigorescu) utca mentén, melyet, akárcsak az Ezredévi Emlékteret (Libertății utcát), a tervek szerint csak gyalogosok számára alakítanak majd ki.

Együttműködnek

A most kezdődő munkálatok során felújítják a már létező kiépített részeket 642 méteren keresztül, megerősítik a partot, a víz mentén több mint 400 méter hosszú sétáló részt alakítanak ki, korlátokat szerelnek fel, lépcsőket, lejárót építenek. Egy különleges eljárást fognak alkalmazni annak érdekében, hogy a már meglévő falakhoz az újonnan öntendő betonfelületek megfelelően tapadjanak. A munkálatok a számítóközpontnál kezdődnek el, a tervező az Aquaproiect Rt.

Amint a Dorel Dume kihangsúlyozta, ezek a munkálatok a polgármesteri hivatal és a vízügyi igazgatóság közötti jó együttműködés jegyében zajlanak, az utóbbi évek során már több közös projektet bonyolítottak le.