Újabb ökobomba ketyeghet

Újabb ökobomba ketyeghet
A nagyváradi polgármesteri hivatal értesítette a Gazdasági Minisztériumot, hogy súlyos ökológiai problémát okozhat az, ha a nagyváradi 2-es számú hőerőművet (CET 2) darabonként, minimális vételár rögzítése nélkül akarják eladni.

Az ügy részleteit Ilie Bolojan, Nagyvárad polgármestere ismertette csütörtöki sajtótájékoztatóján. elmondta, hogy a CET 2 a Termoelectrica vállalat tulajdonát képezi, a vállalat azonban csődbe ment, így egy a csődeljárást lebonyolító cég vette át a váradi létesítményt, amely egy aktívából és egy passzívából áll. Az aktíva egy ötven hektáros, lebetonozott terület, amelyen áll maga a hőerőmű, a passzíva pedig egy 90 hektáron elterülő zagytározó. Mivel a létesítményt a maga egészében eddig senki nem akarta megvenni, a csődeljárási cég október 20-án ismét eladásra kínálta a komplexumot, amely immár darabonként is megvásárolható. Bolojan kifejtette, hogy az aktíva értékesíthető, hiszen el lehet adni a bontásból származó fémet és betont, azt követően pedig a lebetonozott, közművesített telket is, ezzel szemben a zagytározót senki nem fogja megvenni, elvégre azt folyamatosan felügyelni kell, illetve rengeteg pénzt kellene beleölni a telek erdősítésébe. A zagytározót folyamatosan locsolni kell, hogy az ott lerakódott salak és hamu ne száradjon ki és ne borítsa be a környéket, főként a környék két jelentős üdülőközpontját, Püspökfürdőt és Félixfürdőt. Ez annál is valószínűbb veszély, hiszen a zagytározó locsolására szolgáló berendezések az aktíva területén vannak, és a leendő vásárló nyilván nem fogja megengedni annak használatát, és nem is fog törődni a zagytározóval. A polgármesteri hivatal említett értesítésében arra kéri a gazdasági minisztérium energetikai főosztályát, hogy akadályozza meg a CET 2 darabonkénti eladását.

Megoldás

A város javasolta a minisztériumnak azt is, hogy folytassák azt az idén nyáron elkezdett eljárást, amelynek lényege a következő: a nagyváradi önkormányzat a bukaresti Electrocentrale Group vállalattal közösen átvenné a CET 2 teljes aktíváját és paszíváját, vállalva egyúttal a környezetvédelmi szempontok érvényesítését is. Az Electrocentrale Group száz százalékban a gazdasági minisztérium által birtokolt vállalat, amelynek szintén tartozik a Termoelectrica mintegy 6,8 millió euróval. Ha a CET 2-t darabonként adják el, akkor az Electrocentrale Group nagy valószínűséggel nem fog viszontlátni semmit a pénzéből, mert vannak olyan hitelezők is, akik előnyt élveznek vele szemben. Éppen ezért a nagyváradi önkormányzat és az Electrocentrale Group abból a célból társult, hogy a vállalat megkapja az aktívát, és annak eladásából visszaszerezzen valamit a tartozásokból, ugyanakkor a város kifizetne 1,5 millió eurót a létesítmény értékesítésével megbízott cégnek, és ezáltal megszerezné a passzívát. Ez követően a város a Szektoriális Operatív Program anyagi forrásaiból regenerálná környezetvédelmi szempontból a zagytározót. A társulási egyezmény mellett már a vonatkozó helyi tanácsi határozat is megszületett, és korábban maga a minisztérium is támogatta ezt az elképzelést, „most azonban elakadtak a dolgok” – fogalmazott Bolojan, aki azért bízik a tárca racionális döntésében. „Nem akarunk úgy járni, mint az Alumina cég eladásával, ahol nem volt egyértelműen rögzítve, ki felel a zagytározóért, és most mindenki menekül a zagytározó kezelésének felelőssége alól” – mondta Bolojan. A polgármester hozzátette, hogy a város azt is elfogadható megoldásnak találja, ha egy magánvállalat veszi meg a váradi létesítmény egészét, és vállalja azt, hogy a teljesíti a környezetvédelmi előírásokat is. A minisztériumnak küldött értesítés egy figyelmeztetést is tartalmaz: amennyiben a tárca nem akadályozza meg a létesítmény darabonkénti eladását, a nagyváradi önkormányzat egyetlen építkezési és bontási engedélyt sem fog kiadni arra a létesítményre. Az ügy mögött politikai indokokat feltételezve az egyik újságíró azt kérdezte, hogy jobb lesz-e a nagyváradi önkormányzatnak és a kormány kapcsolata, ha Calin Popescu Tariceanu liberális politikus lesz a miniszterelnök. Ilie Bolojan erre így válaszolt: „Calin Popescu Tariceanu nem lesz miniszterelnök.”

Pap István