Újabb leletek a várfelújításkor Váradon

Akt.:
Újabb leletek a várfelújításkor Váradon
Egy mindeddig ismeretlen boltíves átjárót is feltártak a nagyváradi várban, ahol javában zajlanak a felújítások és ezzel párhuzamosan a régészeti ásatások. Ma bejártuk a munkálatok helyszíneit.

 

 

Kis ünnepséggel, román és magyar diákkórusok által előadott karácsonyi énekekkel, valamint látványkonyhával fogadták ma a nagyváradi polgármestert és az újságírókat a várban, ahol a régészeti feltárások és a feljújítási munkálatok helyzetét tekinthettük meg. Fila István, a magyarremetei Turul panzió tulajdonosa és munkatásai a várban felújított és szinte már elkészült pékségben begyújtottak az egyik kemencébe erre az alkalomra, s helyben készítettek finomságokat. Mint mondták, ha 2015-re elkészül a vár jelenleg felújítás alatt lévő része, akkor ez a régi korokat idéző pékség is az egyik turistalátványosság lesz.

 

Csontváz és tűzhely

 

Ezt követően az összes helyszínt bejárták az újságírók, akiket elkísért Ilie Bolojan polgármester is. Az elöljáró tudatta: épp egy nappal előbb kapott értesítést a bukaresti szaktárcától arról, hogy néhény héten belül aláírhatják a felújítás jövő évi finanszízozásával kapcsolatos okmányokat. Azaz továbbra is lesz pénz a munkálatokra. Megerősítették ezt lapunknak a kivitelező szalárdi cég képviselői is.

A helyszíneken ma is folyta munka: télen csak belső helyszíneken ásnak a régészek és dolgoznak a belső felújítást végzők. Az új leletek közül a legfonosabb egy boltíves átjáró, amelynek létéről mindeddig nem is tudtak. Az évszázadok során több mint 3 méterrel feltöltődött a vár ama része, így az átjáró föld alatt volt, az ásatásokkor leltek rá és bontották meg a boltív tetejét. Jakabffy László, a munkálatokat felügyelő egyik szakértő lapunknak elmondta: az átjáróban csak nagyon kevés tárgyi emléket találtak. Minden esetre ezt is felújítják majd, s itt lesz az egyik lejárat a tervezett kőtárba. Az átjáróról semmilyen részletes adat nem áll rendelkezésre jelenleg, mindössze annyit tudni, hogy egy olyan épületszárny része letetett, amelyet a várbeli, megroggyant és veszélyessé vált katedrálissal együtt bontottak le, az 1600-as évek elején.

A feltárások továbbá felszínre hozták még az egykori katedrális néhány újabb falát, amelyek azonban ma már pincékben találhatóak: a lebontott katedrálisra ugyanis aztán többször is ráépítkeztek az évszázadok során. Az egyik alagsorban előkerült még két, tatárjárás korabeli tűzhely maradványa, az egyikben még az ott égetett fa is megvolt. Felszínre került még egy középkori csontváz. Ez utóbbi nem számít különleges leletnek. Amint a régésztől megtudtuk, ilyen helyszíneken szinte mindennaposak az (akár középkorból származó) emberi maradványok.

A vár felújítása télen is folytatódik. Az uniós pénzekből is finanszírozott munka most zajló szakasza 2015-ben ér véget. Utána folytathatják, újabb épületrészekkel, újabb projektek révén.

 

 

Lépcsőzetesen

 

Amennyiben sikerül tartani a határidőket, 2015 nyarán már megnyithatják a turisták előtt a vár most felújítás alatt áló részeit. Addigra összesen 8 épülettömböt renoválnak, ami 13.514 négyzetméternyi építményt jelent. Lesz itt múzeum, lapidárium, látványpékség, könyvtár, kulturális központ, kiállítóterem, kézműves-expó. A munkálatok összértéke 36,7 millió RON. Amikor ez a projekt lezárul, nekiláthatnak a vár többi részének felújíásának, köztük annak a sok éve aládúcolt részének is, amelynek állaga rohamosan romlik. Mint megtudtuk, az a rész jelenleg is süllyed, magával rántva az egész épületrészt. Ez következhet tehát 2015 után. „Már ha lesz rá támogatás, meg uniós pénz, ami Európa mostani állapotát elnézve azért csak kérdéses” – tette hozzá Jakabffy László.

 

Szeghalmi Örs

Címkék: , ,