Újabb közös projektet terveznek

Újabb közös projektet terveznek
Véget ért az újratermelődő energia hasznosítására irányuló, REGENERG elnevezésű román-magyar projekt, a zárókonferencia szerdán délelőtt zajlott a Nagyváradi Egyetem könyvtárában.

 

A projekt debreceni partnerei az időjárás miatt kissé késve érkeztek meg, így a zárókonferencián először a hazai résztvevők szólaltak fel. Aurel Căuș, a Nagyváradi Egyetem szenátusának szóvivője hangsúlyozta ki a projekt jelentőségét, majd Daniel Trif dékánhelyettes mondta el: a projekt csak a kezdet, melynek során a résztvevők számára világossá vált, milyen utat kell követniük az elkövetkezendőkben, emellett a váradi, valamint a debreceni egyetem nagyon sok utolsó generációs kutatási felszereléssel gyarapodott; eddigi munkájukért köszönet illeti mindazokat, akik közreműködtek a pályázat megvalósításában – hangzott el.

Lépéseket tettek

Időközben megérkeztek a projekt debreceni résztvevői, s dr. Csorba Péter professzor, a magyarorszgái projektmenedzser kifejtette: az eltelt két év alatt világossá vált, hogy folytatásra van szükség, s a két fél már meg is tette a szükséges lépéseket. Sajnos az unió nem igazodik az igényeikhez, s az elkövetkezendő év valószínűleg szegényesebb lesz lehetőségekben, de bíznak benne, hogy legkésőbb 2014-ben még jelentősebb projekt keretében fogják folytatni ezt a munkát.

Costea Monica projektmenedzser elmondta: a pályázáshoz szükséges legelső lépéseket még Teodor Maghiar rektor tette meg 2009-ben, s az ő munkáját Bondor Károly fizikatanár folytatta. Az, hogy megnyerték a támogatást, nagymértékben az ő érdemük. A pályázat ötlete egyébént az ukrajnai gázkrízis idején született, akkor különösen fontos volt, hogy az újratermelődő energiák felhasználására tegyék a hangsúlyt. A projekt teljes értéke 873.925 euró, ebből a Nagyváradi Egyetem 523.973, a Debreceni Egyetem pedig 349.952 euróban részesült.

Megvalósítások

A szerződést 2011-ben kötötték meg, s az eltelt két év alatt nagyon sok minden történt: többek között megoldották a Nagyváradi Egyetem egyik épületének fűtését termálvízzel, egy másik épület éjszakai megvilágítását napelemekkel biztosították, beszereztek egy anaerob lebontáson alapuló kísérleti berendezést, amellyel tanulmányozzuk a különböző típusú biomasszák mennyiségi és minőségi biogáztartalmát, szélsebesség mérő rendszereket szereztek be, szimulációra és modellezésre alkalmas szoftvereket vásároltak, mindkét egyetem kutatólaboratóriumát korszerűsítették.

Címkék: ,