Újabb infrastrukturális beruházások Nagyváradon

Újabb infrastrukturális beruházások Nagyváradon
A váradi helyi tanács tegnapi ülésén több infrastrukturális beruházásról szóló tervezetet szavaztak meg a tanácsosok – többek között egy bekötőút építését, mely párhuzamos a körgyűrűvel. A terveket Ilie Bolojan polgármester ismertette az ülés előtti sajtótájékoztatón.


A polgármester elöljáróban elmondta azt, hogy a még épülő gyorsforgalmi utat két szakaszra bontva építik: az egyik a Theodor Neș hídtól a város határáig, az szerpentinekig terjedő rész, a második pedig az innen a biharpüspöki Real bevásárlóközpontig tartó szakasz. A Bihorului úton késlekednek a munkálatok, a városvezetés már küldött is egy felszólítást a kivitelezőnek, hogy fokozza a munkaritmust. A második szakasz már mintegy harminc százalékban elkészült, sőt, az ugyanott lévő felüljáró már hetven százalékban kész van. A gyorsforgalmi út mentén a domboldalon, továbbá Biharpüspöki régi részében és az Oncsa telep új részén lévő utcákat modernizálják, jelentette be Bolojan. A tegnapi tanácsülésen két domboldali út, a Cireșilor és a Dimitrie Anghel utcák felújításának megvalósíthatósági tervét szavazta meg a helyi tanács. A Cireșilor utcának a Strugurilor és a Piersicilor utcák közötti, mintegy 760 méternyi szakaszát 2,5 millió lejből újítják fel (áfával együtt), a kivitelezési időszak négy hónap. A Dimitrie Anghel utcának a mintegy egy kilométeres, a Strugurilor és az Izvorului utcák közötti szakaszát 3,6 millió lejből újítják fel szintén áfával együtt és szintén négy hónap alatt. A modernizálás során leaszfaltozzák az említett útszakaszokat, új világítótesteket helyeznek ki, az esővíz-elvezető csatornázást is kiépítik, és ahol szükséges, támfalakat építenek. Július végén az ugyanott lévő Piersicilor, Caisilor és Viilor utcák felújításának megvalósíthatósági tervei is meglesznek a kisajátításokkal együtt, ugyanis az ottani lakók közül vannak, akik közterületet foglaltak el. Ezt követően meghirdetik a közbeszerzési eljárást, ősszel megkezdődhet a munkálat és jövő tavasszal már el is készülhetnek. Az új Oncsa telepen lévő Cucului, Gheorghe Pitut, Alexandru Todea, Ioan Alexi, Macului és Ioan Pop Reteganul utcák műszaki terveit remélhetőleg a jövő hónap végére készítik el, ezt követően meghirdethetik a közbeszerzési eljárást és ősszel abban az övezetben is megkezdődhetnek a munkálatok. Biharpüspöki régi részén a Drumul Hotarului, a Cântărețului, a Valea Frumoasa, a Moviliței, a Dealului és a Ciucașului utcák modernizálásának a megvalósíthatósági tervei is elkészülnek legkésőbb ősszel, jövő tavasszal tehát ezeken az utcákon is meg lehet kezdeni az aszfaltozást. A felsorolt utcaaszfaltozások befejezésével véget ér a város régi utcáinak a modernizálása, és jövőre az új lakónegyedek – Grigorescu, Tineretului, Veteranilor – utcáit modernizálják, jelentette be Ilie Bolojan.

Munkálatok a körgyűrűnél

Szintén a tegnap szavaztak a tanácsosok egy bekötőút építéséről, mely párhuzamos a körgyűrűvel és a Leroy Merlin barkácsszaküzlet központot köti össze az új ócskapiaccal. Az úton járdát és bicikliutat is kiépítenek, mely utóbbiakat összekötik majd a körgyűrűn átívelő gyalogos és biciklis felüljáróval. A körgyűrűvel párhuzamos, 700 méter hosszúságú út kivitelezésének becsült értéke 3,4 millió lej áfával együtt, a munkálatokat négy hónap alatt kell befejezni, várhatóan ősszel kezdődnek a munkálatok. Egy másik munkálat egy bekötősáv építése lesz, mely a Saligni utcai II. számú ipari parkot köti majd össze a körgyűrűn átívelő felüljáróval, mely a Grigorescu negyedbe tart. Ennek megépítése után már nem kell a Rulikowski temető melletti körforgalomig elmenjenek azok, akik az ipari parkból kijőve Szőllős lakónegyedbe akarnak elérni, tovább akik a belvárosba akarnak eljutni, ráhajthatnak majd a passzázsra. Bolojan bejelentette, hogy szeptember végén elkezdődik ott egy közúti felüljáró építése is, aminek megkezdése már egy éve késlekedik, mert gondok voltak a kisajátításokkal. Bolojan felhívta a figyelmet arra, hogy a passzázs építésekor torlódásra lehet majd számítani, feltehetőleg menetirányonként csak egy sávban lehet majd közlekedni. Ez a munkálat egy év alatt el fog készülni, tette hozzá Bolojan. A polgármester elmondta azt is, hogy a Barcăului utcai zöld korridor építésének becsült költségvetése tízmillió lej áfával együtt, két százalék a város önrésze. Ha nem lesznek problémák, akkor legkésőbb szeptemberben elkezdődhet ez a munkálat, és jövő év tavaszán azon a területen egy zöldövezet lesz. Bolojan bejelentette, hogy a Iosif Vulcan utcai parkolóház építésére vonatkozó műszaki-gazdasági mutatókat is módosítani fogják a tanácsülésen, de ezt a határozattervezetet végül visszavonták a tanácsülés napirendjéről, mert, mint elhangzott, nem volt már szükség azokra a kiegészítésekre. A parkolóházban egyébként 147 hely lesz.

Kórházprojektek

A polgármestertől megtudtuk, hogy az Országos Lakásügynökség (ANL) által finanszírozta tömbházat már szinte teljesen felépítették a városi kórház mellett, az önkormányzat a közüzemi hálózatot építi meg és szeptemberben már a rezidens orvosok rendelkezésére lehet bocsátani az ingtatlant. Szintén a városi kórházhoz kapcsolódó projekt az, hogy a jelenleg az intézmény hatodik emeletén lévő gyermekpszichiátriát leköltöztetik a földszintre, és ide költöztetik a Pasteur utcai ingatlanban működő pszichiátriát, illetve a járványkórház Izvorului utcai épületében lévő pulmonológia osztályt is, míg az Izvorului utcán egy paliatív részleget hoznak majd létre, de ez utóbbi egy távlati terv.

Pap István