Újabb hangverseny készül

A filharmóniában tartandó koncert két meghívottja a tájékoztatón, baloldalt az intézmény vezetőjével
A filharmóniában tartandó koncert két meghívottja a tájékoztatón, baloldalt az intézmény vezetőjével
Bemutatkozott szerdán a nagyváradi filharmóniában a mai hangverseny két meghívottja. Bár igazából bemutatkozniuk nem kellett, mivel nem először lépnek fel már nálunk a művészek.

Április 20-án, 19 órára újabb hangversenyre várják a publikumot a váradi Enescu-Bartók hangversenyterembe. Műsoron Fr. Schubert: Rosamunda – nyitány; F. Mendelssohn-Bartholdy: e-moll hegedűverseny, op. 64; Ch.-C. Saint-Saëns: A-dúr szimfónia. Vezényel Leonard Dumitriu, közreműködik hegedűn Vlad Răceu. A két vendég sajtótájékoztatót tartott szerdán.

Először

A karmester elmondta: először működik együtt a hegedűssel. Leonard Dumitriu hozzátette: a kedvence e műsorból a Saint-Saëns-mű. Ezt 15 évesen írta a szerző, és először hallható Váradon. Vlad Răceu azt emelte ki, hogy neki Mendelssohn az egyik kedvence, sőt, doktorijában is vele foglalkozott.

A soros bérletes hangversenyen tehát a zeneirodalom három kiváló alkotójának műveiből kínálnak válogatást. Az elsőként elhangzó mű Franz Schubert (1797–1828) Rosamunda című nyitánya. Franz Schubert tulajdonképpen az első romantikus zeneszerző volt abban a közegben, ahol a nagy bécsi klasszikusok alkottak, s bár színpadi műveiről kevésbé ismert, 19 operát is hátrahagyott. Az 1823-ban írt Rosamunda című színpadi zenéjének ragyogó szépségű nyitányával indul a hangverseny. Ezt követi Felix Mendelssohn-Bartholdy (1809–1847) e-moll hegedűversenye, op. 64, a műfaj egyik legnagyszerűbb remekműve, mely a klasszikus örökséget nemesen romantikus stílusban folytatja és Mendelssohn zeneszerzői erényeit hatásosan foglalja össze. A koncert szólistája a kiváló fiatal hegedűművész, Vlad Răceu, aki 1987-ben született Szatmárnémetiben, majd a Kolozsvári Gheorghe Dima Zeneakadémián végezte el egyetemi és mesteri szintű tanulmányait. Már 12 esztendős korától koncertezik szólistaként, a szatmári zenekarral debütált, majd azóta az ország több más filharmóniájával hangversenyezett, ugyanakkor külföldön is több helyen lépett fel (Magyarország, Németország, Svájc, Hollandia). Jelentős előadói versenyek győztese, köztük a Ruha István nevével fémjelzett nemzetközi verseny első díjasa, valamint a Remember Enescu verseny nagydíjasa. Jelenleg a Gheorghe Dima Zeneakadémia hegedű tanszékén oktat, valamint a Transilvania Filharmónia hegedűművésze. Az est második felében Charles Camille Saint-Saëns (1835–1921) egyik fiatalkori művét, a 15 évesen komponált A-dúr szimfóniát hallhatja a közönség. Meghívott karmester Leonard Dumitriu, a sokoldalú egyéniség, zeneszerző, egyetemi tanár, aki a jászvásári George Enescu konzervatórium zeneszerzés-karmester szakán végzett. Vezényelte már a jászvásári, craiovai, kolozsvári, temesvári, konstancai, brassói, újvidéki és kisinyovi operákat, illetve zenés színházakat és az ország filharmonikus zenekarainak nagy részét, de turnézott Olaszországban, Németországban, Svájcban és az Egyesült Államokban is. Számos rádiófelvételt is készített a Román Rádió számára. Tagja a Zeneszerzők és Zenetudósok Szövetségének. 2004-ben az egyik legmagasabb állami kitüntetést, a Kulturális Érdemrendet is kiérdemelte munkásságával.

Szeghalmi Örs