Újabb halálos áldozat Bihar megyében

Képünk illusztráció
Képünk illusztráció
E hét elején újabb áldozatot szedett az influenza Bihar megyében: egy 66 éves, krónikus hepatitiszben, veseelégtelenségben és mellhártyagyulladásban szenvedő férfi halt meg hétfőn, adta hírül a Bihar megyei Közegészségügyi Hatóság (DSP).

Vele kilencre nőtt a halálos áldozatok száma megyénkben (öt személy esetében az A, négyüknél pedig a B típusú influenzavírust mutatták ki a vizsgálatok), s bár többnyire hatvan éven felüli krónikus betegek esetében bizonyult végzetesnek az influenza, e hónap eleje óta egy 53 és egy 59 éves Bihar megyei férfi is életét vesztette a fertőzés következtében.

Bár az utóbbi napok során valamelyest kevesebb légúti fertőzést diagnosztizáltak Bihar megyében, mint az elmúlt hetek során, az újonnan megjelent fertőzések száma azonban még mindig meghaladja az ilyenkor megszokott értékek felső határát. Az elmúlt hét során a korábbi 7322 esethez képest 6338 esetben kórisméztek felső légúti fertőzést, tavaly ilyenkor pedig egy hét alatt 3995 új esetről érkezett jelentés. 152 esetben volt szükség kórházi beutalásra. A tüdőgyulladások száma 1911-ről 1581-re csökkent, tavaly ilyenkor 1136 új eset jelent meg egy hét alatt. A tüdőgyulladással diagnosztizáltak közül 216 személyt utaltak kórházba.

Ezidáig a vizsgálatok megyénkben 77 gyanús eset közül 49 esetben igazolták az influenzavírus jelenlétét, a vizsgálatot azonban csak súlyos esetekben rendelik el.