Újabb feljelentést tettek a házi őrizetben levő Gheorghe Burnei ortopéd sebész ellen

Újabb feljelentést tettek a házi őrizetben levő Gheorghe Burnei ortopéd sebész ellen
Újabb feljelentést tettek a bukaresti ügyészségen a Marie Curie Kórház ortopéd sebésze, Gheorghe Burnei ellen, aki jelenleg házi őrizetben van, és megvesztegetés elfogadása, valamint gyermekeken végzett, engedély nélküli kísérletek gyanújával folyik eljárás ellene.

Egy fiatalember emelt panaszt hétfőn az ortopéd sebész ellen. Azt állítja, 2002 és 2005 között öt alkalommal műtötte meg Burnei az egyik lábát, és az operációk óta súlyos járászavarral küzd.
“Egy dróthoz hasonló valamit tett a bal bokámba, nagyon rögtönzött megoldásnak tűnt. Azóta sem tudom, mit csinált velem, mert nem volt hajlandó kiadni a papírjaimat” – nyilatkozta a fiatalember, aki elsősorban azt szeretné megtudni, hogy maga is kísérlet alanya volt-e.
A fővárosi ügyészség illetékesei szerint csak az elmúlt napokban 20 feljelentés érkezett az orvos ellen, további 50 panasz ügyében pedig már zajlik a kivizsgálás.
Az ügyészek által összeállított jelentés értelmében Gheorghe Burnei sokszor nem kért pénzt a szülőktől a gyermekeken végzett műtétek előtt, a beavatkozás után azonban elfogadta a különböző összegű hálapénzt.
Emellett bevett szokása volt az is, hogy indokolatlanul hosszú időre utalta kórházba a gyermekeket, anélkül, hogy bármilyen beavatkozást végzett volna rajtuk. Így próbálta rávenni a szülőket arra, hogy pénzt vagy egyéb javakat kínáljanak fel neki a műtét fejében.
A vádhatóság szerint arra is volt példa, hogy a sebész megfenyegette a szülőket: ha nem teljesítik követeléseit, nem végzi el a műtétet.
Gheorghe Burnei a bukaresti Marie Curie Kórház ortopédiai osztályának vezetője és a bukaresti Carol Davila Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem sebészeti tanszékének tanára. Az egyetem honlapján közzétett önéletrajza értelmében Gheorghe Burnei pályafutása során összesen 12.500 műtétet végzett, amelyek közül hat világpremiernek, 22 pedig országos premiernek számított.

AGERPRES/(RO – szerző: Eusebi MANOLACHE, szerkesztő: Andreea ROTARU; HU – szerkesztő: LIBEG Zsuzsanna)

www.agerpres.ro