Újabb fakitermelési botrány

Több mint másfél millió lej értékű illegális fakitermelésre derült fény az utóbbi hetekben, a kisszedresi erdőkerületben. Bűnügyi eljárás indult, egyes felelősök lemondtak.

A Nyugati Szigethegység természeti ővezet részét képező kisszedresi erdőkerületben mintegy hat hónapig tartottak a Romsilva felügyelői által végzett ellenőrzések, ám ezt megelőzően a természeti ővezet felelősei több tíz értesítést küldtek az Erdészeti Igazgatóságnak, valamint a kisszedresi erdőkerületnek az illegális fakitermelésel kapcsolatban, mivel kivágott fák maradványaira bukkantak.

Tönkretett erdők

Az ankét során fény derült arra, hogy a fakivágásokat a bontesdi Gheorghe Turle vállalkozó által vezetett Vladiana Kft. és Volcom Kft. alkalmazottai végezték. Mindegyik, kivágásra jelölt bükk, kőrisfa vagy nyírfa mellett további két vagy három, megjelöletlen fát is kivágtak, összesen mintegy háromszáz köbmétert – viszont ez a későbbiekben felfedezett kárnak csak töredéke. Az ellenőrzések során több száz hektárnyi tönkretett erdőrészt találtak, ahol úgymond„tisztítási munkálatokat” végeztek. Azonban a beteg példányok mellett egészségeseket is kivágtak, s egyúttal az eladáshoz szükséges iratokat is meghamisították.

Az ellenőrzések során hamis jelöléseket, sőt, a szükséges engedélyek nélkül létrehozott utakat is találtak, melyek arra készültek, hogy a fatolvajok könnyebben tudják elvinni felszereléseiket az adott területre.

Hamis iratok

Az erdőkerület székhelyén többek között hamis kitermelési engedélyeket találtak, adás-vételi szerződéseket olyan cégekkel, melynek emberei kivágták a fát és elvitték, anélkül, hogy fizettek volna érte., s amelyek később fizetésképtelennek nyilvánították magukat.

Amint az összegzés során kiderült, a kár teljes értéke 1,5 millió lej körüli. A legnagyobb, mintegy 1,1 millió lejes kárt a 2. kantonban fedezték fel, melyet Augustin Tomuţa erdész, volt vasaskőfalvi helyi tanácsos vezetett. További nyolc erdészt találtak még felelősnek a történtekért – egyikük, Dorin Miclo, be is adta felmondását az ellenőrzések alatt. Három erdész – Cristian Vîrciu, Augustin Tomuţa és Marin Pantea munkaszerződését felbontották fegyelmi indoklással.

Az ellenőrzéseket végző bizottság értesítette az ügyészséget, nevesítve azokat, akik visszaéléseket követtek el, s kérte, hogy a kár megtérítése céljából foglalják le javaikat.A kommentelés opció, a jó magaviselet kötelező! Moderációs elveinket itt olvashatja .