Újabb épülettel gazdagodott a margittai kórház

Újabb épülettel gazdagodott a margittai kórház
Bihar megye – Rekord idő – hét hónap – alatt épült fel a margittai kórház balneo– fizioterápia osztálya. A látogatók egybehangzó véleménye szerint gomba módra nőtt ki a földből, a beruházás értéke több, mint 3 millió lej.

 

 

A balneo–fizioterápiás osztály átadásával 70%-ban elkészült az Egészségügyi Minisztérium által támogatott nagyszabású beruházás, mely a teljes felújítást tűzte ki célul. Ez konkrétan a mostani új épületet és hét felújított osztályt jelent. A háromszintes épület több, mint 1600 négyzetméter területet biztosít a gyógyítás számára. Húsz kétágyas kórtermet alakítottak ki, melyek így 40 személyt tudnak egy időben fogadni. Ebből 20 beutalt beteget, másik 20–at pedig hotel–rendszerben, mely bevételt hoz az intézménynek. Az épület meleg vizes medencével rendelkezik, és fizioterápiás kezeléseket is végeznek. A gyógyítás mellett a gyógyturizmus fejlesztését is megcélozzák az új létesítménnyel. A beruházás összértéke 3.000.471 lej, melyet teljes egészében az Egészségügy Minisztérium finanszírozott. Az ünnepélyes átadásra szombaton délelőtt került sor az intézmény udvarán. Az eseményt megtisztelte jelenlétével Cseke Attila szenátor, aki még minisztersége alatt indította el a fontos projektet, melyet utódja, dr. Ritli László is támogatott. A mostani alkalommal a minisztériumot a Közegészségügyi Igazgatóság (DSP) igazgatója, dr. Marius Pîrcioagă képviselte. Az egészségbiztosító részéről Varga György elnök tisztelte meg jelenlétével az eseményt.

 

Köszönet a megvalósításért

 

Az avatási ünnepségen jelen volt még Adelina Coste alprefektus, dr. Zoia Bitea DSP-aligazgató, a margittai kórház vezetőtanácsának alelnöke, Talpos Dorel polgármester, Pocsaly Zoltán alpolgármester, továbbá dr. Pop Mircea és Bondici Rodica, a kórház névadójának utódai, a helyi tanácsosok, szponzorok, az egyházak képviselői. Rajtuk kívül Bihar és Szatmár megyei menedzserek is megtisztelték az ünnepséget. Elsőként Bradács Alíz Ildikó menedzser mondott beszédet, melyben köszönetet mondott mindenkinek, akiknek része van abban, hogy ilyen gyorsan elkészült az épület. Kiemelt köszönetet mondott Cseke Attila szenátornak (akit egyben köszöntött névnapja alkalmából, mivel az átadás éppen Attila-napra esett), és a kivitelezőnek a páratlanul gyors és minőségi munkáért. Ezt követően az egyházak képviselői szentelték/áldották meg az épületet.

 

A margittai modell

 

Cseke Attila szenátor a hidegre való tekintettel rövidre fogta mondókáját, tőmondatokban értékelte az eredményeket. “Margitta nem csak a megyében, de országos szinten is modellként szolgálhat arra, hogyan kell gazdálkodni”- mondta beszédének bevezetőjében. Ilyen infrastruktúra jelenleg nincs más kórházban megyeszerte, ezért elvárható, hogy magas szintű kezelést végezzenek, a paciensek teljes megelégedésére és a hotel-rendszer bevételt is hozzon. “A kórház a betegeknek készült, értük újult meg, és elsősorban őket kell szolgálja. Ha a beteg mégis elégedetlenül távozik, az nem az infrastuktúra hibája lesz. Mától kezdve csak a kórház alkalmazottain múlik, hogy a beteg elégedetten mehessen haza”- mondta a szenátor. Adelina Coste kormánybiztos hangsúlyozta, hogy ez a nagyszabású munkálat nem valósult volna meg, ha nem Bihar megyeiek lettek volna a szakminiszterek, továbbá fontos volt a polgármester és a menedzser együttműködése.

 

Szerencsés évkezdet

 

Dr. Marius Pîrcioagă gratulált a nagyszabású munkálatok határidős elkészüléséhez. Jó csapat állt össze és nagyszerű munkát végeztek, mondta, köszönetet mondva a minisztérium nevében. Dorel Talpoș polgármester szerencsésnek tartotta az évkezdést, mivel ilyen nagyszerűen kivitelezett épület avatásával kezdődik. “A bátorság, a jó együttműködés meghozta a gyümölcsét. Nagyon fontosak ezek a fejlesztések a városnak, mely mindenki javát szolgálja”- mondta. A balneo-fizioterápia osztály részéről Juhász–Ienciu Camelia osztályvezető főorvos köszöntötte az egybegyűlteket, és köszönte meg az illetékeseknek a segítséget. Dr. Pop Mircea elmondta: édesapja terve is az volt, hogy termálvizet vezessen a kórházba. Ez most több évtized után végre megvalósult, melyre ő is nagyon büszke. Gratulált, és további sok sikert kívánt a jelenlegi menedzsmentnek. Az avatószalagot Cseke Attila, Adelina Coste, Talpoș Dorel és dr. Pop Mircea vágták át. Ezt követően bejárták az épületet, majd svédasztal melletti kötetlen beszélgetéssel végződött az avatási ünnepség.

Szőke Ferenc