Újabb épületeket újítanak fel

Újabb épületeket újítanak fel
Három épület felújítása kezdődik meg idén a Fő utcán az önkormányzat belvárosi ingatlanrehabilitációs programjának a keretében.

A csütörtöki nagyváradi helyi tanácsülésen a három váradi ingatlan felújításáról szóló hatátozat-tervezetek azon kevés napirendi pontok közé tartoztak, melyeket vita nélkül, egyhangúlag megszavaztak a tanácsosok. Mindhárom épület a Fő utca sétálórészén található, az egyik a Fő utca és a Rimanóczy (Iosif Vulcan) utca sarkán lévő Kolozsváry-ház, a másik a rögtön mellette lévő, Fő utca 4–6. szám alatti Guttman-ház, a harmadik pedig a Dima és Snagovului utcák által közrezárt, Fő utca 31. szám alatti Klobusiczky-ház.

Hitelt nyújtanak

A tanácsülés előtti sajtótájékoztatón Ilie Bolojan polgármester elmondta, hogy a három épület felújításának összköltsége mintegy 250 ezer euró, egyenként pedig mintegy 479 ezer, 277 ezer, illetve 398 ezer lejbe kerül majd a rehabilitáció. Mivel nem műemléképületekről van szó, ezért az önkormányzat hitelt nyújt a tulajdonosoknak a felújításra. A kölcsön értéke a felújítási munkálat értékének ötven százalékát fedezi, a másik részt a tulajdonosk kell fizessék, és ők fogják öt év alatt törleszteni a kamatmentes hitelt. „Februárban kiírjuk a tendert külön mindhárom épületre, és májusban elkezdődhetnek a munkálatok. A műszaki-gazdasági mutatók szerint egy év a kivitelezési határidő, de azt hiszem a kivitelezők mozgósítani fogják erejüket, és már idén ősszel, legkésőbb jövő tavasszal elkészülnek a munkálatokkal” – mondta Ilie Bolojan.

Pap István