Újabb CET-gond, újabb magyarázat…

Újabb CET-gond, újabb magyarázat…
Sajnos nincs semmiféle újdonság abban, hogy immár Nagyváradon nemcsak a hőerőmű (CET) kéményéből ömlik, szűrés nélkül a mérgező füst és korom, hanem hónapok óta az épületéből is, mivel annyira nem tartották karban, hogy a füst már a kéménybe való bejutás előtt kikerül, és szivárog az épületből is kifelé.

Ennek ellenére időnként az illetékesek úgy tesznek, mintha nem minden egyes nap ugyanez menne, és magyarázni próbálják, meg rendkívülinek feltüntetni. Így történt ez tegnap is, amikor ugyan a nap mint nap megszokott módon ömlött a füst az épületből is, de ezúttal azt tudatták, hogy azért, mert egy turbina meghibásodott. Máskor is hivatkoztak már meghibásodásokra, ezzel együtt azonban mindennapos a mérgező anyagok ömlése a légkörbe, rá a városra, az épületen keresztül is. Stănel Necula, a CET adminisztrátora ezúttal azt mondta, „az 5-ös számú turbina hibásodott meg, ami a biztosított hőfok csökkenéséhez is vezetett – de szerintem ez nem lesz érezhető a városban, mert egy órán belül ismét emeltük a kimeneti hőfokot”. Műszakilag ez a meghibásodás azt jelenti amúgy, hogy a gőz a kazánból nem a turbinához megy, hanem a füsttel keveredve mindenütt kitör.

Panaszok

Mint ismeretes, a lakosság idén télen a szokásosnál is többször panaszkodik a szennyezés mellett a fűtésgondokra is, az illetékesek pedig mindig műszaki okokkal magyarázzák. Közben ez a CET működésének utolsó hónapjaiban van, mivel sok évi ígérgetés után várhatóan legközelebb már az új, főleg gázüzemű lép működésbe, ami hamarosan elkészül, és a mostani erőmű mellett van.

Szeghalmi Örs

Címkék: , ,