Újabb 33 gyerek betegedett meg kanyaróban

Újabb 33 gyerek betegedett meg kanyaróban
Év elejétől 786 személy betegedett meg kanyaróban, a héten újabb 33 esetet regisztráltak – írja az Egészségügyi Minisztérium közleményében. A dokumentum szerint a korábbi három után, újabb haláleset nem következett be.


Eddig az ország 27 megyéjéből jelentettek kanyaró eseteket: Maros – 176, Arad – 132, Beszterce – 128, Kolozs – 90, Temes – 82, Brassó – 35, Krassó-Szörény – 35, Suceava – 32, Hunyad – 18, Szilágy – 8, Dolj – 8, Hargita – 6, Fehér és Iaşi – mindenikben 5 eset, Szeben, Bukarest, Bákó, Konstanca és Bihar – 3-3 eset, Olt, Dâmboviţa és Neamţ – 2-2 eset, Mehedinţi, Vaslui, Botoşani, Prahova és Giurgiu 1-1 eset.

A legtöbb eset azokban a közösségekben van, ahol a védőoltás lefedettség alacsony, éppen ezért oltási kampányokat szerveztünk ezeken a helyeken – áll a közleményben.

A minisztérium felhívással fordult a szülőkhöz, hogy saját gyerekük egészségének érdekében tartsák be a ROR oltás kalendáriumát.

A minisztérium azt ajánlja, hogy az érintett közösségekben 7 hónapos korban oltsák be a gyerekeket, 1 éves korban legyen az újraoltás.

A minisztérium szerint elegendő oltás áll rendelkezésre, hogy immunizálják az összes gyereket.

AGERPRES/(RO – szerző: Roberto STAN, szerkesztő: Florin MARIN; HU – szerkesztő: ERDÉLY András)

www.agerpres.ro