Ország-világ

2020.08.19. 14:40

Szó nélkül tűri a teljes baloldal Gyurcsány kommunista módszereit

Az utóbbi idők legdurvább fenyegetőzését produkálta Gyurcsány Ferenc, amikor azt írta, hogy földönfutóvá teszi Vidnyánszky Attilát, a Nemzeti Színház főigazgatóját. A hatalom után vágyakozó baloldalt teljes mértékben leleplezte a bukott miniszterelnök kirohanása, bebizonyította, hogy bármire képesek lennének.

Budapest, 2020. augusztus 3. Gyurcsny Ferenc, a Demokratikus Koalci (DK) elnke felszlal napirend eltt az Orszggyls rendkvli plenris lsn 2020. augusztus 3-n. A Fidesz s a KDNP frakci, illetve a kormny tagjai nem jelentek meg, gy a napirend eltti felszlalsok utn vget rt az ls, amelyet a DK azrt kezdemnyezett, mert llspontjuk szerint a miniszterelnk a jliusi EU-cscson szembement az Orszggyls dntsvel. MTI/Kovcs Tams

Forrás: MTI

Fotó: Kovács Tamás

A DK elnökének sorai tökéletes képet adtak arról, hogy a radikális baloldal milyen világot szán kritikusainak, vagy a velük egyet nem értőknek. Az Origo most végigveszi, hogyan fenyegették meg baloldali politikusok az egyik legnagyobb magyar művészt, hogyan lapítanak és hallgatnak Gyurcsány szövetségesei, és miként vélekednek a szakértők a történtekről.

Gyurcsány kommunista szellemiségű írásában arra reagált, hogy Vidnyánszky Attilát, a Nemzeti Színház igazgatóját nevezték ki a Színház- és Filmművészeti Egyetemet fenntartó alapítvány kuratóriumi elnökének. Az alapítványi konstrukció létrehozásának szakmai oka volt: az SZFE-n az oktatás jó ideje elavult keretek között zajlott – számol be az Origo.

A DK elnökét mindez nem érdekelte és egy gyűlölettel átitatott írásban támadta a Kossuth- és Mejerhold-díjas rendezőt. „Vidnyánszky és társai addig maradnak, amíg Orbán. Utána buknak. Sőt! Minden értelemben földönfutók lesznek” – fogalmazott félreérthetetlen módon, azt üzenve az Európa-szerte elismert, nagy magyar művésznek, hogy kormányváltás esetén megfosztaná a vagyonától is.

Ahogy az várható volt, miután Gyurcsány megadta a jelet, a radikális baloldal képviselői folytatták a gyűlölködést. Bródy Gábor, belvárosi szocialista képviselő azt írta a beregszászi születésű Vidnyánszky Attilának, hogy „nem mennél vissza – most még magadtól – Ukrajnába...?” Vagyis azzal fenyegette meg a Nemzeti Színház főigazgatóját, hogy baloldali hatalomátvétel esetén száműzni, deportálni fogják az ország területéről – írja a lap.

A radikális baloldal támadásaira és fenyegetéseire Vidnyánszky Attila az Origónak adott interjújában reagált. Az a háttérerő, amely a konfliktus mögött áll, elvárja az efféle megszólalásokat – mondta.

Úgy működik ez, mint egy gépezet, amelynek hajtóereje az igazodási és megfelelési kényszer és a gyűlölet. Tudtam, hogy lesznek támadások, személyeskedések, de hogy nyílt fenyegetés is elhangzik az ellenzék vezetőjétől, megriaszt, tovább megyek: félelmet kelt – fogalmazott a Nemzeti Színház főigazgatója, aki szerint ez már az a szint, amit nem lehet szó nélkül hagyni. Még egyszer kitérve Gyurcsányra, azt mondta, hogy aki így fenyeget, az nem demokrata.

Hiába a vállalhatatlan mondatok, a radikális baloldali pártok és politikusok sem Gyurcsány, sem Bródy esetében nem határolódtak el. Sőt, a Jobbik mindenkit túlteljesítve a DK elnökéhez hasonlóan megfenyegette Vidnyánszky Attilát. Az Origónak küldött válaszukban többek között azt írták, szerintük a Nemzeti Színház főigazgatója a színészet és a filmművészet szabadsága ellen véteni akar. Végül Goethe hőséhez hasonlították a Kossuth-díjas rendezőt, és azt írták, hogy „meg fog bűnhődni”.

Egyébként a Momentumtól, a Jobbiktól, az MSZP-től és az LMP-től egyaránt azt kérdezte az Origo, mennyire vállalható számukra szövetségesük megnyilvánulása. Csakhogy a Jobbikot leszámítva egyik baloldali párt sem válaszolt. Ebből pedig az következik, hogy Gyurcsány mára olyan szinten uralma alá hajtotta a baloldali pártokat, hogy még egy ilyen vállalhatatlan ügyben sem mernek szembemenni vele.

A radikális baloldali szereplőkkel szemben politikai elemzők, szakemberek és véleményformálók elutasították a DK elnökének megnyilvánulását és annak stílusát.

Ifj. Lomnici Zoltán alkotmányjogász, a Századvég jogi szakértője az Origónak nyilatkozva „a politikusbűnözés minősített eseteként” értékelte a DK elnökének megnyilvánulását. „Meg akarják törni azokat a tisztességes, nemzeti érzelmű magyarokat, akik nem hajlandóak meghajolni a Brüsszel-barát, bevándorláspárti, globalista baloldal előtt” – fogalmazott.

Hozzátette, hogy semmi félnivalója nincs a DK által célkeresztbe vett közszolgáknak, és könnyen lehet, hogy egyszer a radikális baloldali fenyegetők tényleges jogi elszámoltatására kerülhet sor.

Boros Bánk Levente, a Médianéző Központ igazgatója pedig azt emelte ki, hogy Gyurcsány nemcsak Vidnyánszky Attilát fenyegette meg, hanem gyakorlatilag mindenkit, aki nem őt támogatja. A szakember úgy látja, hogy a magukat liberálisnak vallók a legkevésbé toleránsak és elfogadók azokkal szemben, akik mást gondolnak.

Demeter Szilárd miniszteri biztos, a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója közösségi oldalán úgy kommentálta a történteket, hogy „Apróferi mindent elfelejtett, semmit sem tanult. Kell még valamit mondanom, Ildikó?” Az „Apróferi” kifejezéssel Gyurcsány Ferenc feleségének a nagyapjára utalt, aki személyesen felügyelte Nagy Imre és társai perét. Kivégzésüket pedig úgy értékelte: „az ellenforradalom méltó megbosszulása.” Az utolsó mondattal pedig a bukott miniszterelnök őszödi beszédére célzott: miután elmondta, hogy végighazudta az elmúlt két évet, az MSZP akkori frakcióvezetőjét, Lendvai Ildikót kérdezte így.

„A legtöbb magyar baloldali párt, beleértve Gyurcsány Ferencéket és a Momentumot, az Egyesült Államokban megfigyelhető radikális baloldali áramlatba akar belekapaszkodni, ugyanezt akarja Magyarországon is megvalósítani” – értékelt Deák Dániel, a XXI. Század Intézet vezető elemzője. A politológus szerint a baloldal radikalizálódásának egyik állomása Gyurcsány megfélemlítő megnyilvánulása.

„Egy Európa-szerte ünnepelt, Kossuth-díjas művész lett most a támadás célpontja, mert a romboló és minden erkölcsöt mellőző szennyáradattal szemben a keresztény nemzeti kultúrát képviseli” – írta a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége (KÉSZ), hozzátéve, hogy „a politikai fenyegetőzés, a bosszú és a megfélemlítés összeegyeztethetetlen a demokráciával és az európai értékekkel.” A KÉSZ felháborítónak tartja, hogy „a demokrácia álszent féltői önkényuralmi módszerekkel, gyűlölködve akarnak maguknak ismét teret nyerni.”

Rákay Philip az Origónak írt véleménycikkében kiemelte, hogy „Vidnyánszky Attilát a magyar szélsőliberális, bolsi politikai közösség hangadói két dolog miatt biztosan gyűlölik, egyrészt pontosan tudják, hogy korszakos zseni, másfelől elképesztő tehetségét nemzeti ügyek szolgálatába meri állítani.”

Borítókép: Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció (DK) elnöke felszólal napirend előtt az Országgyűlés rendkívüli plenáris ülésén 2020. augusztus 3-án

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában