Új választási törvényt alkotnak Romániában

Új választási törvényt alkotnak Romániában
A Romániában kormányzó Szociálliberális Szövetség (USL) azt javasolja, hogy a bukaresti képviselőházat ezentúl arányos, a szenátust pedig többségi rendszerben válasszák meg – közölte hétfőn Victor Ponta miniszterelnök, az USL szociáldemokrata társelnöke.

 

“Egy legfeljebb 300 tagú képviselőházat és 90-100 fős szenátust szeretnénk” – ismertette a választási reformmal kapcsolatos kormányzati javaslatokat Ponta. A miniszterelnök szerint nem lesz már átfedés a két ház hatásköre között, így a törvénytervezeteket nem kell majd mindkét háznak elfogadnia.

Kifejtette: a képviselőház tagjait arányos rendszerben, pártlistákról választanák meg, illetékességi körük pedig a költségvetéssel kapcsolatos jogszabályokra és az általános törvényekre terjedne ki.

A szenátust a megyék és a leendő régiók képviseleteként képzeli el az USL, és a regionális fejlesztéssel, védelmi politikával és külpolitikával kapcsolatos törvények tartoznának a felsőház hatáskörébe. A törvényhozásban kétharmados többséggel rendelkező román kormányszövetség javaslata szerint a szenátorokat egyéni választókerületekben, a többségi elvet érvényesítve választanák meg.

A múlt héten a román parlament két háza egy 15 tagú választási különbizottságot hozott létre, amelynek november 1-jéig kell kidolgoznia az új választási törvény tervezetét. A Valeriu Zgonea képviselőházi elnök által vezetett testületbe a Romániai Magyar Demokrata Szövetséget (RMDSZ) Márton Árpád képviselőt delegálta, aki titkári minőségben vesz részt a különbizottság munkájában.

Az új választási törvénnyel azt a vegyes választási rendszert helyettesítenék, amely miatt a kétkamarás parlament létszáma a decemberi választásokon csaknem 120 fővel növekedett. Az ország 452 képviselői és szenátori választókerületéből 588 jelölt szerzett mandátumot a bukaresti törvényhozásban.