Új út épül a vasút mellett

Akt.:
Új út épül a vasút mellett
A kivitelező megkezdte Nagyváradon a Szilvásban épülő közúti híd és a Teodor Nes utcai közúti híd közötti közút építését.

A nagyszabású, meglehetősen sok vitát kiváltott útépítési projekt kapcsán Ilie Bolojan, Nagyvárad polgármestere tegnap sajtótájékoztató keretében elmondta, hogy ez egy stratégiai beruházás, mert sokkal gyorsabb összeköttetést biztosít a város különböző városrészei között, ugyanakkor hozzájárul ahhoz, hogy megkönnyítse a bejutást a dombokról a városközpontba. Az út egyik vége a Szilvásban jelenleg építés alatt álló közúti híd lesz, innen halad a Hegyesi Márton (Ecaterina Teodoroiu) utcáig, átívelve a keresztező utcák fölött. A Hegyesi Márton utcához érve az út a már meglévő utca nyomvonalán halad tovább, majd ott, ahol a Hegyesi Márton utca az Ana Ipatescu utcába kanyarodik, a jelenleg lezárt gyalogos felüljárónál az épülő út egyenesen halad majd tovább a Teodor Nes utcai hídig. Ilie Bolojan hozzátette, hogy az út megépítéséhez az elmúlt huszonöt év legnagyobb kisajátítására volt szükség: az önkormányzat nyolc házat és több területet kisajátított, összesen 1,2 millió eurót fizetett ki kártérítésekre, ésminden kisajátított megkapta már a kártérítés összegét. Elárulta, hogy volt aki nem volt megelégedve a kártérítés összegével, emiatt bírósághoz fordult, ez azonban nem gátolhatja a kivitelezést, ugyanis csak a megítélt kártérítési összeg vonatkozásában lehet pert indítani, a kisajátítási eljárás ellen nem.

Műszaki részletek

A tegnapi sajtótájékoztatón Mircea Malan, Nagyvárad alpolgármestere kijelentette, hogy az eredeti elképzelésekhez képest módosították a nyomvonalat annak érdekében, hogy ez beruházás ne akadályozza a vasút jövőbeni villamosításának megvalósítását. Mircea Malan elárulta, hogy néhány napja kezdődtek el a munkálatok, és tizenkét hónap áll a kivitelező rendelkezésére az út megépítésére. Kifejtette, hogy az útépítés jelentős hányadát a konszolidációs munkálatok teszik ki. A Facliei utca környékén cölöpöket fúrnak le az út mentén tíz-tizenkét méter mélyre, vagy betonfalat építenek. Ezeknek a talajmegerősítési munkálatoknak a során az eső- és talajvízelvezetést is megoldják: a domboldalon a felszíni csapadékot lefolyók vezetik majd el, de egy földalatti vízelvezető hálózatot is kiépítenek, hogy a talajvizet is elvezessék, ugyanakkor a leendő út melletti sánc is arra szolgál majd, hogy a víz kontrollált módon a csatornákba jusson. Az alpolgármester kijelentette továbbá, hogy az útépítés miatt szükségessé válik a közműhálózat áthelyezése is a Hegyesi Márton utcán, ezek a munkálatok is elkezdődnek a közeljövőben. Malan jelezte, hogy az útépítést összehangolják a a Pasteur utcai fűtéshálózat-bővítési munkálattal, valamint a Kálvária domb felújításával is. Az alpolgármester elismerte, hogy a munkálatok ideje alatt nehézkes lesz a közlekedés, és a környéken lakók például a Carlova vagy a Marin Preda utcák felé kell majd kerüljenek.

Pap István