Új ügyvezető alelnök a Bihar megyei RMDSZ-nél

Sauer András
Sauer András
Csütörtök délután a váradi városháza dísztermében választmányi ülést tartott az RMDSZ Bihar megyei szervezete. Az egyik napirendi pont az ügyvezető elnökség új tagjának jóváhagyására vonatkozott: Sauer András lett a gazdaságért felelős ügyvezető alelnök.

Politikai tájékoztatóján Kiss Sándor, az RMDSZ Bihar megyei szervezetének elnöke azon meggyőződésének adott hangot: zavaros időket élünk, még sokat megélt politikusok is csodálkoznak azon, hogy milyen gyorsan változik a helyzet, szövetségesekből lesznek ellenfelek egyik napról a másikra, régi ellenségekből pedig barátok. És ez nemcsak a bel-, hanem a külpolitikára is igaz, hiszen ki gondolta volna néhány éve, hogy aggódunk az Egyesült Államok különféle aktivitásai miatt, és elismerjük Oroszország közel-keleti fellépését. Romániai viszonylatban is gyorsan változnak a dolgok, a politikai harc új elemeként leszámolási eszköz lett a büntetőjog. Meglátásában tehát aki azt állítja, világos és kedvező megoldásokkal rendelkezik a felmerülő problémákra, az felelőtlen vagy kalandor, az egyetlen helyes út az egymás melletti kiállás és az összefogás lehet. RMDSZ szerinte ilyen körülmények közepette két feladatnak kellene egyidőben eleget tegyen: meghallja a választók szavát, és közben azon képességet is megőrizze, hogy nyitott maradjon minden román politikai oldal irányába. Olvasatában ugyanakkor „a politikai elit rákfenéje a populizmus”. A politikusok nem mernek komoly döntéseket hozni, mert attól tartanak, hogy számon kérik majd rajtuk, viszont így az utolsók a népszerűségi listákon. Egy másik következménye ennek a bürokrácia, mert inkább a bonyolult szabályok mögé bújnak a döntéshozók. Közben az utca népe azt követeli, hogy mindenki mondjon le, de felmerül a kérdés, hogy akkor ki kerül majd a helyükre? Ki mer ma bármit is csinálni? Emellett arra is tekintettel kellene lenni, hogy az elkezdett projekteket is jó lenne folytatni, vagy befejezni, de ilyen körülmények közt ez lehetetlen, mert senki sem akar aláírni semmit. Mindezek tükrében Kiss Sándor szerint az RMDSZ-nek az lenne a dolga, hogy naponta helyt álljon, feleljen a kihívásokra, megőrizze az eddigi eredményeket, és újabb célok valósítson meg. Ez megfeszített munkát igénnyel úgy a helyi, mint a megyei önkormányzatoknál, és csak akkor akkor lehetséges a szervezetről az elmúlt 25 évben kialakult pozitív képnek a megőrzése, ha továbbra is egységet mutatnak fel, illetve nyitottnak maradnak. Végül az RMDSZ megyei vezetője gratulált Huszár István alpolgármesternek, amiért a megalakult váradi RMDSZ-szervezetnek ő lett elnöke. Úgy fogalmazott: nagyok az elvárások vele szemben, melyet az is jelez, hogy egyhangúlag választották meg.

Másfajta válaszok

Szabó Ödön ügyvezető elnök az ügyvezető elnökség elmúlt hónapokbeli tevékenységével kapcsolatban azt emelte ki, hogy továbbra is kitűnően együttműködnek a civil és ifjúsági szervezetekkel, valamint a történelmi egyházakkal. Ezt jelzik egyebek mellett a különböző megemlékezések, a Festum Varadinum, a Szabadság-fesztivál, a nyári színházi esték és a Tulipán-kalákák, melyek több száz, vagy akár több ezer embert mozgattak meg. A politikus szerint tehát büszkék kell lenniük a teljesítményeikre, azonban arra is figyelmeztetett, hogy az elkövetkezendő időszakban bölcsességre lesz szükségük, mert másfajta válaszok kellenek, mint eddig, kreatív megoldások nem szokványos problémákra, hiszen úgy tűnik, sok helyen elfogyott a türelem.
Szabó Ödön ugyanakkor bejelentette: októberi felhívásukra beérkeztek olyan képek, korabeli képeslapok, melyek alapján a restaurátorok sikerült beazonosítsák és lemásolják a Szacsvay-szobor jobb alsó sarkának letört részét, így ennek pótlása is lehetővé vált. A felújítási munkálatok befejezése után tehát a váradi közösség egy teljes mértékben helyreállított műemléket kap vissza. Hozzátette: az adománygyűjtés folytatódik, még körülbelül 25 ezer lejre volna szükség.

Megható pillanat

A választmányi gyűlés kezdetén Kiss Sándor Grim Andrást jelölte SZKT-póttagnak. A tanácskozás egyik megható pillanata volt, amikor a jelenlevők felállva ünnepelték a súlyos betegségéből felépült dr. Földes Bélát, akiről az RMDSZ megyei vezetője azt mondta: ő a Szövetség stabilitásának egyik jelképe.

Ciucur Losonczi Antonius