Új turisztikai kiadványok

Új turisztikai kiadványok
Nagyvárad- A napokban megjelent a Nagyváradot, valamint Bihar megyét bemutató két, egyenként három nyelvű turisztikai kiadvány aktualizált változata. Ezt egy sajtótájékoztatón jelentette be hétfőn a kiadó.

 

A sajtótájékoztatót a kiadványt megjelentető Duran’s cég vezetője, Ovidiu D. Pop fotóművész szervezte. Arra hívta fel a figyelmet: az elmúlt években összesen 16 kiadványt adott ki a Ţara Bihorului/ Biharország sorozat keretében, melyek általában hatnyelvűek voltak úgy, hogy párban láttak napvilágot, három-három nyelven. A Nagyváradot, illetve Bihar megyét bemutató legutóbbi turisztikai útikönyvek a legutóbb 2007-ben kerültek ki a nyomdából, de véleménye szerint túlzsúfoltak voltak. Ezért, s mivel úgy gondolja, hogy a térség egy vonzó, de az ezzel foglalkozó reklámokban méltatlanul mellőzött idegenforgalmi övezet, most aktualizált formában ismét megjelentette a két kiadványt, melyek közül az egyik román, olasz és francia, a másik pedig angol, magyar és német nyelvű. A kiadó a megyeszékhelyen három útvonalat ajánl az idelátogatók figyelmébe: a Sétálóutcát, a Szent László teret és a December 1. parkot, valamint a történelmi városközpont többi részét úgy, hogy a fontosabb intézmények telefonszámát is közli. Ugyanakkor a megyéből kiemelte többek közt az Erdélyi-szigethegységet, a Salvamont által is nyilvántartott főbb turisztikai útvonalakat, Belényes vidékét, a Sebes Körös-völgyét, Cséffa környékét, az Érmelléket és a Berettyó-völgyét.

Saját költségén

A turisztikai útmutatókat a saját költségén adta ki Ovidiu D. Pop, a váradi önkormányzattal egyelőre nem vette fel a kapcsolatot. Érdekes módon a vendéglátóipari egységek, hotelek, vendéglők visszautasították a forgalmazást, azzal érvelve, hogy az ügyfeleiket nem érdeklik az ilyen típusú kiadványok. Összesen 3 ezer példányt bocsátottak ki, és darabjuk 25 lejbe kerül. Körülbelül 250 fényképet és hat térképet tartalmaznak. A King Art üzletekben, az újságosbódékban és néhány könyvüzletben vásárolhatóak meg.

Ciucur Losonczi Antonius