Új történelmi előadás-sorozat indul a Szacsvay Akadémián

Korábbi felvétel
Korábbi felvétel
A tavalyi nagysikerű történelmi előadássorozat után a nagyváradi Szacsvay Akadémián idén Történelem és személyiségek címmel újra egész éves modulban foglalkoznak nemzetünk históriájával, ám ezúttal a történelmi személyiségekre fektetik a hangsúlyt. Az első előadás február 1-jén 18 órától lesz az Ady Endre Gimnáziumban.

 

Az RMDSZ Bihar megyei szervezete 2010-ben hozta létre a Szacsvay Akadémiát, melynek keretében tavaly négy nagysikerű előadás-sorozatot szerveztek meg. A tizenöt előadásból álló, Mérlegen a magyar történelem című magyarságtörténeti sorozat mellett kisebbségszociológiai és –kutatási, valamint tájépítészeti modult szerveztek az Akadémián.

 

A történelmi sorozat sikerét látva a szervezők úgy döntöttek, idén is folytatják a magyarság históriájával foglalkozó modult. Míg tavaly történelmünk fontos mozzanataival ismerkedhettünk meg a honfoglalástól napjainkig a legfrissebb kutatási eredmények figyelembevételével, idén az elismert és neves történészek úgy tekintik át a magyarság történelmét, hogy a jelentős események és korszakok kiemelkedő személyiségei kerülnek a középpontba. A modul tudományos tanácsadója ismét Romsics Ignác Széchenyi-díjas történész, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja.

 

Az idei magyarságtörténeti előadás-sorozat, amely a Történelem és személyiségek címet kapta, tizenhét előadásból áll, februártól májusig, valamint szeptembertől decemberig tart majd, és valamennyi előadást az Ady Endre Gimnázium dísztermébe szervezik.

 

Az első előadásra február 1-jén, szerdán 18 órától kerül sor, amikor Koszta László, a történelemtudomány doktora, a Szegedi Tudományegyetem Történeti Intézetének tanszékvezető egyetemi docense Szent királyok és pogány lázadók a 11. századi Magyarországon címmel értekezik majd.

 

A szervezők a végleges és részletes programról a jövő hét elején sajtótájékoztató keretében számolnak be, hogy az érdeklődő közönség értesülhessen az idei történelmi előadás-sorozatról.