Új szolgáltatási központ felavatása Kolozsváron

Új szolgáltatási központ felavatása Kolozsváron
A világ egyik legnagyobb nem állami tulajdonú áram- és gáztársasága a ’90-es évek elején létrejött E.ON AG, ami düsseldorfi székhelyű holding. A cégcsoport elsősorban a földgáz- és a villamos energia iparágakban tevékenykedik.

 

Mint gazdasági hatalom nem lebecsülendő. Ennek is köszönhető, hogy Kolozsváron, a város külterületén, a Bácsi út elején, zöldöves építkezés következtében felépült az Amera Tower épületkolosszus, melynek a IX. emeletén tartottak sajtótájékoztatót, amelyen nemcsak a sajtó képviselői, hanem a gazdasági és politikai élet személyiségei is jelen voltak.

E.ON hivatalosan is felavatta új kolozsvári központját, az E.ON Business Services Kft. (EBUS) Jelen volt: Constantin Niţă megbízott energetikai miniszter. Aki biztosította a jelenlevőket arról, hogy a kormány továbbra is támogatja mindazon külföldi befektetőket, akik hajlandók itt a gazdasági életben tevékenykedni. Pozitívnak nevezi azt a tényt, hogy válság idején egy nemzetközi társaság ilyen irányba lépett, beruházott. Támogatják az E.On azon projektjeit, amelyek az energetikai ipari beruházást célozzák meg.

Emil Boc, Kolozsvár polgármestere kifejtette: az a tény, hogy a németországi cég Kolozsváron létesítette a gazdasági bázisát, azt jelenti, számára ez nem egy elhanyagolandó lehetőség. Arra is utalt, hogy a városháza és a cég között, a cég hibájából kifolyólag, nem volt a viszony olyan jó, mert akkor törték fel az aszfaltot, amikor éppen akarták hivatkozva a munkálatok sürgősségére. Ezért többször is bírságot fizetettek meg velük.

Az E.On jelenléte bizalmi tényezőt jelent, ösztönzi, hogy más külföldi cégek is hajlandóak legyenek befektetni Kolozsváron, Romániában.

Gheorghe Vuşcan, Kolozs Megye prefektusa, kormány megbízottja ecsetelte, melyek azok az előnyök, amelyek egy külföldi cég számára nem elhanyagolandóak.

Edgar Aschenbrenner az E.ON Business vezérigazgatója elmondta, már egy éve felvetődött egy megfelelő központ létrehozása Kolozsváron, ami a múlt évben nem jött össze, de az elképzelés most valósult meg. 4 kritérium győzött meg, hogy Kolozsváron valósítsák meg a befektetést: a városban létező humán előforrás képzettsége, a nyelvtudás, a költségek és az infrastruktúra.

A cég az ország 20 megyéjében biztosítja a gáz szolgáltatását és terítését.

Frank Hajdinjak – CEO E.ON România vezérigazgatója elmondta, már tavaly 100 munkatárssal megkezdte a munkát, ami további munkatársak bevonását igényli. Az E.ON romániai cégnek 2,9 millió ügyfele van. Az E.ON Gaz 4,4 milliárd lej értékű befektetést valósított meg Romániában.

Az új szolgáltatási központ (EBUS) lehetővé teszi azt is, hogy a világon levő, összes E.On csoporthoz tartozó cégek számára biztosítson könyvelési szolgáltatást. Erre a szolgáltatásra más városok is pályáztak, mint Berlin vagy Regensburg, Hannover, de a német cég Kolozsvárt választotta.

Az E.ON Business Service beindítása azért is fontos, mert a legfontosabb külföldi beruházást jelenti Romániában.

Az új szolgáltató központ nagysága 2000 négyzetméteren működik.

Távlati terve: 200 alkalmazottat felvenni.

A külföldi cég gazdasági bizalma más gazdasági szereplők bizalmát is felerősítheti, ösztönözve a külföldi társaságok befektetési szándékát is.

Csomafáy Ferenc