Új szobrok kerülnek Nagyvárad főterére

Új szobrok kerülnek Nagyvárad főterére
A helyi ortodox és görögkatolikus közösségek képviselőinek a szobra helyet kap a nagyváradi főtéren, ezzel szemben más váradi felekezetek helyi képviselőjének a szobra nem.

Nagyvárad legnagyobb, legfontosabb terének kizárólagosságra törekvő etnicista üzenetét akarja megerősíteni az idén, a centenárium évében a nagyváradi polgármesteri hivatal, hiszen a Szent László téren már álló Mihály vajda szobor mellett két másik, a „román nemzeti tudat fejlődésében” fontos szerepet játszó két egyházi személy, Roman Ciorogariu és Dimitrie Radu váradi püspökök szobra kerül ki az idén a Holdas templom, illetve a Szent Miklós katedrális elé. Megjegyzendő továbbá, hogy a főtérhez nagyon közel, a görögkatolikus templom kertjében helyet kap Iuliu Maniu szobra is. A szoborállítások tervéről a nagyváradi polgármesteri hivatal főépítészi hivatalának 2017. évi tevékenységét összefoglaló sajtótájékoztatón esett szó szerdán, a váradi városházán.

Pio atya, mint paraván

Mivel az a terv, hogy a főtéren az ortodox katedrális előtt egy váradi ortodox, a görögkatolikus templom előtt váradi görögkatolikus püspök szobra kap majd helyet, ezért feltettük a kérdést, hogy a helyi római katolikus, a helyi zsidó közösség, vagy bármelyik másik váradi felekezet egykori jeles képviselőjének szándékozik-e szobrot állítani az önkormányzat, illetve nem tűnik-e úgy, hogy a tervezett szoborállítások az etnicizmus üzenetét erősítik a város legnagyobb, legfontosabb terén? Adriana Lipoveanu erre azt válaszolta, hogy a Szent László templom mellett álló Pio atya szobra a római katolikus közösséget képviseli, majd hozzátette, hogy bár igaz, hogy nem 2018-ban, de tervbe van véve Rimler Károly egykori váradi polgármester szobrának a kihelyezése „a város ultraközponti részében”, de hogy pontosan hol, azt még nem tudni, tehát egyáltalán nem biztos, hogy a Szent László térre kerül majd az a szobor. A Gojdu szobor sorsára vonatkozó kérdésünkre – melyet a Szent László tér felújítási munkálatainak a megkezdésekor távolítottak el a helyéről – Lipoveanu azt válaszolta, hogy, ideiglenes jelleggel ki szeretnék helyezni valahova mindaddig, amíg fel nem újítják a róla elnevezett teret, amely korábban az Independenţei tér nevet viselte. Ez viszont még a távolabbi jövő, hiszen az idén nincs költségvetési összeg előirányozva a Gojdu tér felújítására. Lipoveanu megemlítette azt is, hogy ifj. Rimanóczy Kálmán szobrát is kihelyezik az idén a Sal Ferenc (Dunărea) és a Fő utca kereszteződésében.

Kert utca

A Szent László teret is érinti a Kert (Avram Iancu) utca sorsa, és rá is kérdeztünk arra, hogy az önkormányzat továbbra is fenntartja a Kert utca egyik oldalának a lebontására vonatkozó tervét. Antonia Buruina főépítész először nem értette, majd félreértette a kérdést, de végül elmondta: „a városházának nincs olyan terve, mely a Kert utcán bármiféle bontásokkal járó átalakítást vonna maga után. A válasz tehát az, hogy nem, egyelőre nem. Ha a városnak lett volna egy ilyen terve, akkor az benne lenne az Általános Városrendezési Tervben, ami valóban előírja ennek az utcának a modernizálását.” A továbbiakban kifejtette, hogy a Kert utca épületeinek egy része nem képvisel különösebb építészeti, történeti értéket, de ezeknek az ingatlanoknak az értékét szakemberek kell felmérjék.

Pap István