Új szerződéseket kötnek a lakókkal

Văsuţ Doina igazgató
Văsuţ Doina igazgató
Szatmárnémeti — Idén veszítik érvényüket azok az öt éves időtartamú szerződések, melyeket a Szatmárnémeti Polgármesteri Hivatal, ezen belül ennek szociális gondozói osztálya (SPAS) kötött a szatmárnémeti szociálislakásokban élőkkel kötött a SPAS.

 

A Szatmárnémeti Polgármesteri Hivatal, ezen belül a Szatmárnémeti Szociális Gondozó Hivatal (SPAS) kezelésében 254 szociális lakás van, ezek a Timişului, a Târnavei, a Toamnei, a Crângului utcákon találhatóak. Az itt élők többségének lejár az öt évre szóló lakásszerződése, és meg kell újítani azokat, tudtuk meg a SPAS vezetőjétől, Văsuţ Doinától. Ami az ingatlanokat illeti, épp a lassan érvényét vesztő megállapodások okán a tavalyi évben elvégzett ellenőrzésék olyan esetekre is fényt derítettek, hogy az önkormányzattól bérelt szociális lakásokban élők elhagyták a számukra kiutalt helyet, mert külföldre távoztak. Erről nem tájékoztatták a polgármesteri hivatalt, mint üzemeltetőt, sőt egyikük–másikuk úgy feltalálta magát, hogy bérlőként leadták egy albérlőnek a lakást, szert téve egy kis jövedelemkiegészítésre. Az ilyen esetek felszámolására, és a jelentős bérleti díjhátralékot felhalmozók ellen léptek fel a hivatalban, összesen 52 főbérlő ellen indult per, és 30 jogerős ítéletet is született.

 

Vége a türelmi időnek

 

A télre való tekintettel nem került sor a kilakoltatásokra, de ez a türelmi idő a jogrend szerint március 1-jén lejár. A SPAS-nál nyilvántartott szociális lakások igénylőinek – tavaly 40 ilyen ügyet iktattak – kérelmeit megvizsgálták a szakemberek, s arra a következtetésre jutottak, hogy szigorúbban kell fellépni a felelőtlen bérlők ellen, és az olyan új igénylőknek átadni a szükséglakásokat, akik jobban megbecsülik azt, például munkahellyel rendelkeznek és rendesen fizetik majd a bért, ami szinte nevetségesen alacsony, nem haladja meg a havi 30 lejt — magyarázta az intézményvezető.

Karikás Enikő