Új szervezett bűnözés elleni főügyésze van Romániának

Új szervezett bűnözés elleni főügyésze van Romániának
Hosszas mérlegelés után új főügyészt nevezett ki Klaus Iohannis román államfő kedden a szervezett bűnözés és terrorizmus elleni ügyészség (DIICOT) élére, Daniel Horodniceanu személyében.

A vádhatóság élén fél éve támadt üresedés, amikor az addigi főügyész, Alina Bica korrupciógyanúval előzetes letartóztatásba került és lemondani kényszerült.
Robert Cazanciuc igazságügyi miniszter április elején jelölt új vezetőt a – legfőbb ügyészséghez tartozó, de autonóm intézményként működő – DIICOT élére. A 40 éves Horodniceanu, aki eddig a DIICOT Iasi megyei részlegét vezette, több mint egy hete a bírák és ügyészek szakmai szervezetének ajánlását is megkapta.
A román média már azt találgatta, hogy milyen – politikai vagy szakmai – kifogása lehet az államfőnek a jelölt személye ellen, amikor az elnöki hivatal kedden bejelentette, hogy Iohannis aláírta Horodniceanu kinevezését.
A DIICOT – a korábbi főügyész korrupciós botrányán kívül – nemzetközi embercsempész, kábítószer-kereskedő-, illetve pénzhamisító bandák leleplezésével és börtönbe juttatásával hívta fel magára a közvélemény figyelmét.