Bihar hírei

2015.12.11. 12:36

Húszéves tinik: Tini Dance Center, Székelyhíd

Meddig lehet valakit tininek nevezni? Húsz évesen még az? Ha a székelyhídi Tini Dance Centerről van szó, akkor bizonyosan. A szülinapi bulit decemberre tervezik, tudtuk meg Oláh Katalin csapatvezetőtől.

Meddig lehet valakit tininek nevezni? Húsz évesen még az? Ha a székelyhídi Tini Dance Centerről van szó, akkor bizonyosan. A szülinapi bulit decemberre tervezik, tudtuk meg Oláh Katalin csapatvezetőtől.

Ha az alábbi szövegben esetleg szubjektív hangokat vél felfedezni az olvasó, bocsássa azt meg nekem, hiszen az idén 20. születésnapját ünneplő székelyhídi Tini Dance Centerről immár 18 éve írtam először és egy ilyen hosszú "kapcsolat" nem múlik nyomtalanul. Ám lehet, nem is 20 évről beszélünk, hanem 25-ről, állapítottuk meg Oláh Katalin székelyhídi tanítónővel, a csapat alapító-vezetőjével, koreográfusával, miközben tengernyi fotó, oklevél és újságcikk-kivágás között próbáltuk felidézni a két évtizedet. Segítségünkre volt két, immár felnőttnek mondható lánya is: Csenge még kisbabaként lett állandó színpadi szereplő és ma már elmondható, hogy az egyetlen aki, az elejétől a mai napig TDC-s, Fanni ellenben akkoriban még nem is élt...

Húsz vagy huszonöt?

Mint megtudtam, a székelyhídi táncoktatás kezdete őt évvel korábban kezdődött, annak köszönhetően, hogy Oláh (akkoriban még Erdei) Katalint megkérte egy osztálynyi gyerek: tekintettel a pedagógusképzőbeli tanulmányaira, foglalkozzon velük. A tánciskolazáróra az akkori fekete-fehér fotó tanúsága szerint 1991. április 2-án került sor. Ez a tánciskolás kor úgy 3-4 évig tartott, hiszen a tanítónéni anyai örömök elé nézett, majd Csenge megszületése után, a tömbház körül szaladgáló gyerekek látványa adta az ötletet: újra táncolásban kellene levezetni energiájukat, egyúttal ő maga is mozogna. A várt 10-15 gyerek helyett kétszer annyian kaptak a lehetőségen, amikor az akkor még a Stubemberg kastélyban működött iskola tornatermében összegyűltek. Mindez 1995. őszén volt, közönség előtt következő március 15-én mutatkoztak be, amihez azonban nevet kellett adni a csapatnak. A sok ötlet közül Lengyel Lászlóét (aki immár apukaként gyerekét viszi TDC-táncórákra) ötletét szavazták meg: legyen Tini Dance - és lett! Az első fellépés olyan jól sikerült, hogy a gyerekek újra színpadra vágytak. Ez egyben az első kiszállást is jelentette abban az időben, amikor még nem értek egymásba a falunapok: Nyakó József, Érmihályfalva mai polgármestere akkori kultúrigazgatóként vette be őket a 96-os Nyíló Akác Napok programjába, majd ugyanazon a nyáron szintén "Érmihályfalván át" vezetett útjuk első külföldi, nyírábrányi bemutatkozásukhoz.

TDC-történelem

Nincs arra módunk, hogy a csapat minden fellépését lajstromozzuk, elég az hozzá, hogy belendült a szekér, TDC-tánciskolák indultak például Margittán, Nyírábrányban, Vámospércsen, a sok közül kiemelkedő fellépéseik voltak a marosvásárhelyi Médiabefutón, a nyíregyházi Suliexpón, 2000-ben a kecskeméti Csiperón (VI. Európa Jövője Nemzetközi Gyermektalálkozó), a brassói Aranyszarvas fesztiválon, illetve Székelyhíd belgiumi testvérvárosában, Ecaussinnes-ben. Oláh Katalin az ezekben az években színpadon szerepelt TDC-tagokat nevezi az "első generációnak", mely korszak 2006-ig tartott. Akkor a családjukon belüli válság törést idézett elő a TDC-ben is, mely ketté szakadt, Katival a gárda mintegy fele maradt, kiegészülve szalontai, margittai táncosokkal. Időközben természetesen már létezett a Kölyök Dance is, melyben már Fanni is színpadon volt. Óriási léptekkel haladunk a TDC-történelemben, hiszen ha minden egyes fellépést, bemutatkozást, új koreográfiát, új ruhát lajstromba szedtünk volna, még mindig ott ülnénk és jegyeznénk... Összefoglalva: 10 tánctábor és 9 táncfesztivál van eddig a leltárban, halloweenkor több Boszibulit, karácsonykor Aranykarácsony című műsort szerveztek, jótékonysági eseményen szerepeltek a debreceni Aranybika Hotelben és a Lovardában, tánckarként közreműködtek például az akkor még a könnyűzenében próbálkozó (a napokban a budapesti Operett Színházban az évad legjobb színésznőjének választott) Dancs Annamari, Delhusa Gjon, az akkoriban még nem a mulatós műfajban jeleskedett Kristóf Katalin, Péter-Szabó Szilvia produkcióiban, sőt, az 1980-1990-es évek sztár-diszkó csapatának, a Bad Boys Blue-nak pár évvel ezelőtti romániai koncertjén is. A Bihar megyében szervezett Ki mit tud?-okon négy első helyezést érdemeltek ki.

TDC-szülők TDC-gyerekei

A harmadik generáció (természetesen átfedésekkel) 2013 nyarától számolandó (konkrétabban a Rio című koreográfia bemutatásától), mondja Oláh Katalin, kinek hozzávetőleges számítása szerint 2 és 3 ezer közé tehető azok száma, akik tánciskoláiban megfordultak, volt olyan esztendő, amikor 250-300 is volt a TDC-tánciskolások száma. Többen vannak, akik már maguk is oktatnak táncot, amikor pedig azt kérdezem, hogy kiket tudna említeni, akiknek biztosan befolyásolta életét a TDC-s lét, Papp János nevét említi, aki manapság az Operett Színház táncosa, illetve Szűcs Noémi színművészt, akinek talán színpad iránti szeretetét segítette elő. Mikor felemlegetjük az egykori táncosokat, bizony mindenféle, többé vagy kevésbé sikeres emberi sorsok rajzolódnak ki, de azt is megtudom, hogy manapság már több egykori TDC-s hordja táncolni immár gyerekét - még mindig Katihoz, akinek a Debreceni Egyetemen harmadéves Csenge és az ugyancsak debreceni Medgyessy Ferenc Gimnázium és Művészeti Szakiskolába járó Fanni is segít. Kati és lányai mindenképp fontosnak tartották megemlíteni pár egykori táncos nevét, akikre mindig számíthatnak még ma is, ők Boda Ferenc (Frenky), Papp János, Kővári Krisztián, ám mindenek előtt azoknak a mindenkor szülőknek hálásak, akik az elmúlt évtizedekben mindig ott voltak a kulisszák mögött, ha kellett utaztak, mostak-vasaltak, öltöztettek, akár anyagi áldozatot is vállalva.

Szülinap decemberben

Meddig lehet ezt a (stílusosan szólva) ritmust folytatni? - hangzik a nem túl kreatív, ám kötelező befejező kérdés. Folyamatosan érkeznek kérések tánciskola indítására, mondja Oláh Katalin, ám lehetetlen mindegyiknek eleget tenni. Hogy meddig tervezi ezt csinálni? Egyszerű: ameddig van rá energiája. Katit látva a gyerekekkel színpadon táncolva, bízhatunk benne, hogy a TDC még sokáig megőrzi "tiniségét".

A tervek szerint a 20. születésnapi bulit december 12-én 17 órától tartják meg a sportcsarnokban, Székelyhídon.

Rencz Csaba

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!