Új sportcsarnokot építenének

Új sportcsarnokot építenének
Nagyvárad- Csütörtökön a városháza dísztermében rendkívüli közgyűlést tartott Várad önkormányzati képviselő-testülete. A napirendi pontok közt nyolc előterjesztését szerepelt, valamennyit megszavazták.

A közgyűlés elején Dorel Corcheş elbúcsúzott a képviselő-testülettől, ugyanis a napokban kilépett a Demokrata-Liberális Pártból (PDL) és beiratkozott a Konzervatív Pártba (PC). Ezáltal a mandátuma megszűnt, pótlásáról a következő tanácsülések egyikén fognak gondoskodni.

Az első napirendi pont megszavazására azért volt szükség, hogy a Ion Bogdan utcában egy 6 ezer négyzetméterű, öt ingatlannal rendelkező terület a román állam, illetve a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Minisztérium kezeléséből átkerülhessen a város, illetve a Helyi Tanács adminisztrálásába egy park létesítése céljából. Tizennyolc szavazatra volt szükség ehhez, azonban első körben az RMDSZ-frakció jelenlévő négy tagjának tartózkodása miatt csak 17 igenlő voks született. Ilie Bolojan közbeavatkozására volt szükség, aki megkérte az RMDSZ-eseket, egyezzenek bele, így a második körben a vonatkozó határozattervezet és szakjelentés átment.

Az ingatlankezelő igazgatóság és a Tony Invest Kft. között megkötött adásvételi szerződés csatolmányának módosításáról is döntött a testület. A polgármester bejelentette, hogy perspektívában a cég nem kíván ingatlanfejlesztéseket eszközölni a tárgyalt területen, így a megállapodást valószínűleg felbontják, a telken pedig az önkormányzat a jelenlegi sportarénánál nagyobb méretű rendezvény- vagy sportcsarnokot akar építtetni európai uniós támogatással.

Díszkivilágítás

Megszavazták azt is, hogy az önkormányzat tárgyalásokat folytasson a Luxten céggel a történelmi városközpontban található tizenhat ingatlan (a két Moskovits-palota, a Rimanóczy-szállóda és fürdő, a két Adorján-ház, a Poynár-ház, a Stern- és Apolló palota, a Park hotel, a Kossuth utca 3. szám alatti ingatlan, a Fekete Sas palota, az Astoria, a Fő utca 11. és 33. szám alatti épületek, az Ady líceum és a Szent Anna orsolyita templom) díszkivilágításáról.

Elfogadták továbbá azt is, hogy behatároljanak egy 8.905 négyzetméterű ingatlant a Corneliu Coposu utcán, mely a várad-rogériuszi piachoz tartozik, valamint egy 1.661 négyzetméterű területet is kijelöltek a Făcliei utcában, ahol parkot létesítenek majd.

Ciucur Losonczi Antonius