Új, sikeres szaruhártya-átültetési eljárás (R)

Akt.:
Új, sikeres szaruhártya-átültetési eljárás (R)
A szaruhártya átlátszóságát, mely a jó látás fontos feltétele, a belső felszínén lévő ún. endothel sejtréteg biztosítja. E sejtréteg sérülékeny és regenerációra kevéssé képes.

Gyógyítása átültetéssel mintegy száz éve lehetséges, hagyományosan a szaruhártya teljes vastagságú cseréjével. Az utóbbi években a szem mikrosebészetének fejlődése meghozta, hogy a szaruhártya rétegei izoláltan is átültethetők. Különös kihívás az operáló szemorvos számára ennek a 20 mikron (a milliméter ötvened része) szövetnek az előkészítése és a beteg szaruhártyájára rögzítése. A nagyváradi Medsystem Szemészeti Klinikán Romániában is elsőként dr Radó Gábor elvégezte az első ilyen,teljes nevén Descemet Membrán Endothelialis Átültetést.

A műtét nagy előnye, hogy a szaruhártya eredeti alakját nem érinti, így annak optikája nem változik, továbbá, hogy a befogadó szem tiltakozása az idegen szövet ellen elhanyagolható, szemben a régi műtétek esetében tapasztaltakkal, ahol minden ötödik gyógyulást súlyosan veszélyeztetett a kilökődés. Kevesebb az utókövetés, kevesebb cseppentés szükséges- kevesebb mellékhatással.

A membrán levonása után a megmaradt szövet felhasználható olyan beteg műtétéhez, ahol ép endothelialis működés mellett a szaruhártya hege, vagy deformálódása miatt indokolt az átültetés. Így egy donorból két látás javítható.

gggg