Új portál álláskeresőknek és cégeknek

Új portál álláskeresőknek és cégeknek
Munkaadók és munkavállalók vettek részt azon a pénteki konferencián, melyet a Bihar megyei Munkaerő-foglalkoztatási Ügynökség szervezett, s ahol egy új, állásokat népszerűsítő portált is bemutattak.

A Dacia Continental szállóban megszervezett konferencián a cégképviselők és az ügynökség által szervezett tanfolyamra járók, illetve ezek elvégzői mellett részt vett Marius Rotar, a Területi Munkaügyi Felügyelőség (ITM) főfelügyelője, valamint Leontin Ţîrle, a Bihar megyei Nyugdíjpénztár igazgatója is.

Panaszok

A rendezvényt Békési Csaba, a Bihar megyei Munkaerő-foglalkoztatási Ügynökség (AJOFM) igazgatója vezette. Mind a munkaadók, mind a munkavállalók felszólaltak. Mindkét félnek akadt panasza a másikra – például a munkavállalók elmondták, hogy a munkaadók nem veszik őket figyelembe, vagy nem tartják be az ígért feltételeket. A munkaadók viszont arra panaszkodtak: sokszor nem találnak megfelelően képzett embereket. Az egyik váradi kereskedelmi központ képviselője például elmondta, hogy sem hentest, sem húsfelvágót, sem szakácsot nem találnak. Az AJOFM által szervezett tanfolyamokra pedig sokszor kevés a jelentkező, holott pont olyan képzést nyújtanak, amelyekre szükség van. Példa erre a CNC-köszörűs tanfolyam, melyre hárman-négyen jelentkeztek, pedig szükség van ilyen szakemberekre és jól is fizetik őket. Más tanfolyamokra pedig nagy az igény, holott kevesebb az esély, hogy a végén állást is találjanak az elvégzői.

Újdonság

A rendezvényt követő sajtótájékoztatón az AJOFM igazgatója elmondta: a projekt részeként a megyei intézmény egy új, Bihar megyeiek számára kidolgozott, állásokat, illetve különféle, munkavállalók és munkaadók számára fontos információkat népszerűsítő portált indított. A locuridemuncabihor.ro portálra mind a munkaadók, mind a munkavállalók regisztrálhatnak. Legnagyobb előnye a többi hasonló portálhoz képest az, tudatta Békési Csaba, hogy mivel célja nem a nyereségszerzés, nincsenek benne reklámok, a regisztráció pedig ingyenes. Egy másik előny, hogy a rendszer automatikusan kitölti az ügynökség által kért nyomtatványokat azon cégek számára, melyek közzéteszik szabad munkahelyeiket.
Az interaktív találkozó a Factor – Legyél aktív a városodban című uniós projekten belül zajlott, melyet többek között a Neamţ megyei ügynökséggel közösen szerveznek. A projekt tavaly áprilisban kezdődött és idén, szeptember 30-án ér véget, költségvetése 13 millió lej, célja pedig az, hogy tanfolyamokkal, tanácsadással és egyéb módszerekkel könnyítsék meg a munkavállalók elhelyezkedését.

Neumann Andrea