Új park létesült Várad-Őssiben

Új park létesült Várad-Őssiben
A nagyváradi önkormányzat újabb parkot létesített Várad-Őssiben, az A. D. Xenopol utcán. Az utolsó simításokkal ezekben a napokban végeznek. Csütörtökön a helyszínen tartottak tájékoztatót.

Ilie Bolojan polgármester kifejtette: az önkormányzat a Sinteza cégtől vette át a Xenopol és az Oneştilor utcák kereszteződésénél található földterületet, mely az év elején még „katasztrofálisan” nézett ki. A munkálatok első fázisában feltörték a betont, illetve nagyjából megtisztították a telket, és egy relatív normális mondható felületet alakítottak ki. Idén ősszel aztán ajánlatot kaptak az RCS-RDS cégtől, melynek lényege az volt: mivel az idén sok nehézséget okoztak a városnak az infrastrukturális jellegű beruházásaikkal, ennek kompenzációjaként valami olyat szeretnének csinálni, ami mindenkinek tetszene. Így közösen arra a megegyezésre jutottak, hogy egy parkot létesítenek valahol. Mivel Várad-Rogériuszon, ahol a cég emberei zavarólag dolgoztak korábban, ez nem volt lehetséges, Várad-Őssire a csütörtökön bemutatott helyszínre esett a választás.

Adatok

A partneri megállapodás értelmében a Polgármesteri Hivatal ingatlankezelőségének szakemberei elkészítették a műszaki terveket, illetve sétányokat alakítottak ki, az RCS-RDS pedig finanszírozta a többi munkálatokat: a faültetést, az öntözőberendezések kihelyezését, a termőföld oda hordását stb. Gyakorlatilag a munkálatok a jövő hét végéig befejeződnek, azonban az időjárás miatt a park valószínűleg csak tavasszal lesz olyan állapotban, hogy teljes szépségében megcsodálható legyen.
A park összesen 8729 négyzetméteren terül el, zöldövezetek 7004 négyzetméteren, sétányok 880 négyzetméteren vannak. Az előkészítő munkálatok áfa nélkül körülbelül 21.600 euróba kerültek, a zöldövezetek kialakítása pedig 45.000 eurót emésztett fel. Többek közt játszótéri eszközöket állítottak fel, elültettek 60 fát, és felszereltek 16 padot.

Ciucur Losonczi Antonius