Új oroszlán az állatkertben

Új oroszlán az állatkertben
Nagyvárad- Kedden a nagyváradi és a nyíregyházi állatkertek közötti együttműködésnek köszönhetően hat új állat érkezett Váradra: egy oroszlán, két jávorantilop, két szitutunga antilop és egy pulykakeselyű.

Sajnos a közelmúltban betegség miatt elpusztult a váradi állatkert nőstény oroszlánja, így az egyedül maradt öt éves hím, Cucu bizonyára nagyon örül új párjának, bár a két fenevadat két-három napig még nem engedik egymás közelébe, hogy addig is szokták egymás szagát, közelségét. Az ajándékba kapott jövevény 2011-ben született Nyíregyházán, Zina névre hallgat, és Gajdos László, az észak-alföldi állatpark ügyintézője azt a különleges információt is elmondta az Erdély Online-nak vele kapcsolatban, hogy a nyíregyházi állatkert „alapító” hím oroszlánja az apukája. Amúgy közel két évtizedes múltra tekint vissza a két létesítmény közötti együttműködés, amikor pedig néhány éve korszerűsítették a váradi állatkertet, a városvezetés és Bimbó-Szuhai Tibor ügyintéző megkereste őket, hogy segítsenek. A komoly kapcsolat részét képezi, hogy váradi szakemberek mennek át tanulni Nyíregyházára, a magyarországiak pedig, ha úgy adódik, természetesen segítenek. De ugyanígy most például egy váradi hím láma ment át párzani hozzájuk. Különben a nyíregyházi állatpark 35 hektáron terül el, 5 ezer állatot tartanak, 500 fajt, és Zina távozása után egy hím és négy nőstény oroszlánjuk maradt.

Küldöttség

Egyébként kedden egy egész küldöttség érkezett Nyíregyházáról Váradra, hogy népszerűsítse az észak-alföldi régiót, illetve természetesen magát a várost. Huszár István váradi alpolgármester is tárgyalt dr. Kovács Ferenc nyíregyházi polgármesterrel, egyetértve abban, hogy nem versenyhelyzetet kell teremteniük, hanem elsősorban a partnerséget kell keresniük. Ezt jól példázza a két állatkert vezetőjének barátsága is, melyből a város csak profitálhat. Szerdán Ilie Bolojan polgármesterrel is találkozik a nyírségi elöljáró, és kiderül, hogy ezt a kapcsolatot hogyan lehet kiterjeszteni a kultúra és a sport területére is.

Ciucur Losonczi Antonius