Új mozaikpadlózat kell a Sas-passzázsba

Új mozaikpadlózat kell a Sas-passzázsba
Nagyvárad alpolgármestere szerint gyakorlatilag a Sas-passzázs teljes területén ki kell cserélni a mozaikpadlózatot, miután az elvégzett felújítási munkálatot nem vette át az önkormányzat.

A Sas-palota felújításának történetét idézte fel csütörtöki sajtótájékoztatóján Mircea Malan, Nagyvárad alpolgármestere, elmondva azt, hogy az európai finanszírozású projekt összértéke 2.550 ezer lej áfa nélkül, ebből két százalék az önrész. A pályázati kiírásra egyetlen cég, a Marconst jelentkezett, amely cég öt mozaikkészítő szakemberrel is rendelkezik. Az alpolgármester elárulta, hogy többször is figyelmeztette a céget arra, hogy az az öt ember nem lesz képes elvégezni a rendkívüli nehézségű és igényesnek ígérkező mozaikolási munkálatot. A Marconst ezek után egy magyarországi céget bízott meg ennek a munkálatnak az elvégzésével. A mozaikpadlózat elkészült, de az önkormányzat nem vette át a munkálatot, mert az átvevő bizottság számos hiányosságot fedezett fel (repedések, szint- és árnyalatkülönbségek, stb.). Malan elárulta, hogy tárgyalást folytatott a Marconst céggel, melyen ez utóbbi fél azt javasolta, hogy a város vegye át a munkálatokat a konkrét hiányosságok számbavételével, és kötelezze a céget ezek kiküszöbölésére. A városháza nem ment bele ebbe a megoldásba, ehelyett úgy döntött, hogy elhalasztja az átvételt. A Marconstot arra kötelezi, hogy körülbelül három hónapon belül cserélje ki a mozaikpadlózatot. Amennyiben sikerül kifogástalan munkát végeznie, akkor nem kell kötbért fizetnie a késedelemért, és megkapja a kivitelezési szerződésben foglalt összegből még ki nem fizetett 529 ezer lejt, ellenkező esetben nem kapja meg a pénzt, és a kötbért is ki kell majd fizetnie a városnak. Az alpolgármester elárulta, hogy a Marconst cég vezetője szerint a mozaikpadlózat mintegy hetven százalékát újra kell önteni, de Malan szerint az egészet ki kell cserélni, mert aligha valószínű, hogy az új padlózat színárnyalata megegyezne a most elkészített mozaik színárnyalatával. Az alpolgármester szerint a mozaikolási munkálatok miatt ismét le kell majd zárni a Sas-passzázst.

Szent László tér

Újságírói kérdésekre válaszolva a Szent László tér felújításáról is szót ejtett az alpolgármester. Elmondta, hogy kedden szakemberek részvételével kerekasztal-megbeszélést tartottak a témában a nagyváradi városháza nagytermében, ahol sok építő jellegű megjegyzés hangzott el. Malan elmondta, hogy a jövő héten kell benyújtani a térfelújítási tervet Kolozsváron az Észak—Nyugat Regionális Fejlesztési Ügynökséghez (ADR). Az már eldöntött tény, hogy a Horia Gavris által készített, szecessziót idéző tervet nyújtják be, és ezen a terven már csak esztétikai módosításokat lehet eszközölni a jövő heti benyújtási határidőig. Malan biztosította az újságírókat arról, hogy a tervezet megkapja majd a szükséges jóváhagyást a kulturális minisztériumtól, ugyanakkor a tér közepére tervezett obelszik megvalósításáról sem mondanak le. Arra a kérdésre, hogy miért nem szerveztek közvitát az új projektről, Mircea Malan azt válaszolta, hogy ennek oka az időhiány, azonban hozzátette, hogy az új tervben sokkal többminden szerepel azok közül a meglátások közül, amelyeket az eredetileg elfogadott tervezet 2010-es közvitáján tartottak, mint magában az eredeti projektben. Malan hozzátette, hogy mihamarabb el kellene kezdeni a térfelújítási munkálatokat, hogy 2014-ig befejezhessék azt. Amennyiben kicsúszik a pályázatban rögzített határidőből, az önkormányzat elveszíti az Uniós támogatást a Szent László tér felújítására.

Pap István