Új módszer az illegális fakitermelés ellen

Új módszer az illegális fakitermelés ellen
Tesztjelleggel egy olyan rendszert vezettek be Bihar megyében, mely nagyban hozzájárulhat az illegális fakitermelés csökkentéséhez, hangzott el a prefektusi kollégium szerdai ülésén.

Az informatikai alkalmazás a szállítmány elindításakor, annak időpontja (nap, óra, perc, másodperc) alapján egy egyéni kódot generál, amelyet a szállítás ideje alatt ellenőrizni lehet, mondta el Dacian Iovan, a Területi Fakitermelési és Vadászati Felügyelőség főfelügyelője a szerdai ülésen. A rendszer bevezetése júliusban kezdődött el és október 28-tól minden fakitermelő, illetve szállító cégnek kötelessége lesz használni. Viszont a módszer akkor sikeres, ha minél több ellenőrzés zajlik, ezért megjegyezte, jó lenne, ha a rendőrség és a határrendészet gyakran végezne ilyen akciókat a közutakon.
Liviu Popa rendőr főfelügyelő kissé irritáltan jegyezte meg: minden intézménynek a maga feladataival kellene törődnie és nem azzal, hogy másokat kritizáljon. A rendőrség, tette hozzá, sokkal több illegális szállítmányt azonosított és az általuk felgöngyölített, fakitermeléssel kapcsolatos bűncselekmények száma is több, mint amit a felügyelőség derített ki. Mindenki a saját udvarán takarítson, tette hozzá.
„Amíg prefektus vagyok, az intézmények együttműködnek, s amint láttam, ez nagyon is jól működik” – jelentette ki Claudiu Pop prefektus, aki, mint kiderült, maga is részt vett egy ilyen ellenőrzési akción. Olyan együttműködést szeretne, tette hozzá, melynek nyomán csökken a bűncselekmények száma, ez a közös cél. Dacian Iovan pedig kifejtette: nem szándékozott kritizálni, csupán arról van szó, hogy az általa vezetett intézmény képviselőinek nincs joguk ellenőrizni a szállítmányokat, a rendőrség az, amelyik ezt megteheti.

Neumann Andrea