Új korszak a reptér történelmében

Új korszak a reptér történelmében
„Nagy terveink vannak!” – jelentette ki Pásztor Sándor Bihar megyei tanácselnök a Romániai Repterek Egyesülete konferenciáján. A tanácselnök ismert légitársaságokkal tárgyal a napokban.

Két évvel ezelőtt a Nagyváradi Reptér még egy nagy építőtelep volt, most viszont utolérte a többit – mondta megnyitó beszéde során Pásztor Sándor tanácselnök az egyesület évi közgyűlésén és konferenciáján, melyen a hazai repterek képviselőin kívül megyei tanácselnökök, ismert légitársaságok képviselői, minisztériumi képviselők, a Román Hírszerző Szolgálat, a rendőrség és a határrendészet képviselői is részt vettek.

A romániai repterek évi forgalma tíz év alatt másfél millióról 15 millióra nőtt, s azt szeretné – folytatta – ha a váradi reptérnek is jelentős hozzájárulása lenne ehhez. Fontos korszerűsítések zajlottak, új kifutópálya épül, de ahhoz, hogy új szintet érjen el a reptér, a konferencia résztvevőire is szükség van, hangzott el.

Mint utóbb a tanácselnök elmondta, sokat lobbiztak azért, hogy a szerdától péntekig tartó félixfürdői találkozó nálunk legyen megszervezve, ugyanis ez egyben lehetőség arra is, hogy a váradi repteret promoválják. Az új járatok bevezetéséhez ugyanis biztonsági, logisztikai feltételek sorát kell teljesíteni, különböző engedélyekre van szükség. Tegnaptól kezdődően a tanácselnök tárgyalásokat folytat többek között a Wizz Air, a Ryan Air, a Blue Air, az Aeroflott légitársaságok képviselőivel. A cél egyrészt az, hogy a váradi reptér bekapcsolódjon az országos vérkeringésbe és több külső járat is létrejöjjön Váradról. Meg szeretné oldani többek között azt, hogy Bukarest felé olcsóbb és gyakoribb járatok létesüljenek.

Neumann Andrea