Új köntösben a református gimnázium

Új köntösben a református gimnázium
Nemcsak a tanév kezdetét ünnepelték hétfőn a nagyváradi Lorántffy Zsuzsanna református középiskolában: a több mint két éve tartó, nagyszabású felújítási munkálatok is befejeződtek.

 

A felújított épület átadásának tiszteletére szervezett rövid ünnepségen először Eugen Negruțiu projektmenedzser szólt az egybegyűltekhez. Mint mondta, a munkálatok elkezdése előtt a belső udvar romos volt, a nyílászárók ócskák, a pincét nem lehetett használni. A jelenlévők meg is tekinthették a filmet arról, hogy hogyan nézett ki az iskola több mint két évvel ezelőtt. Mint megtudtuk, most hőszigetelő nyílászáróval ellátott, felújított folyosók és osztálytermek, rendbetett udvar, korszerű mosdók várják a diákokat, az alagsorban pedig osztálytermeket és laboratóriumokat alakítottak ki.

Kellemes meglepetések

Ilie Bolojan polgármester köszönetet mondott többek között az Ingatlanügyi Igazgatóságnak, a munkálatokat végző Abed Nego cégnek, s nem utolsó sorban az iskola vezetőségének. Később Biró Rozáliának, az RMDSZ-frakció helyi vezetőjének adta át a szót. Mint előrebocsátotta, a munkálatok legnagyobb része akkor zajlott, amikor a volt alpolgármester koordinálta az ingatlanügyi igazgatóságot, ezenkívül közvetlenül is sokat foglalkozott a projekttel, mind a pályázás, mind a lebonyolítás tekintetében.

Biró Rozália megköszönte a Királyhágómelléki Református Egyházkerületnek azt, hogy aláírta a szerződést, miszerint az épületet tíz éven keresztül a városnak ajánlja – ez volt ugyanis a pályázás egyik feltétele. Megköszönte továbbá az iskolásoknak és a szülőknek a türelmet, mellyel elviselték a munkálatok által okzott kellemetlenségeket. „Remélem, hogy ez a számunkra különleges jelentőségű épület, tanáraival egyetemben olyan diákéveket fog biztosítani, amelyekre mindig kellemes lesz visszaemlékezni” – mondta Biró Rozália. Később Tolnay István előadótanácsos fejtette ki: nagy szó, hogy a felekezeti iskolák is jelentős támogatásban részesülhetnek, ugyanakkor a társadalomnak csakis nyernivalója van abból, hogy erősödnek a felekezeti iskolák. Az egyházkerület nevében is megköszönte az elvégzett munkát. Szabó Zsuzsanna iskolaigazgató az önkormányzatnak mondott köszönetet a felújításért; mint hozzátette, az iskola kellemes meglepetéseket tartogat, új kémia- és biológialaborral, korszerű sportteremmel és könyvtárral várja a diákokat.

Részletek

Az eredeti projekt szerint 7.639.527 lejt kapott az iskola a felújításokra, ebből az uniós alapokból származó vissza nem térítendő kölcsön értéke 6.009.453 lej, azonban a projekt lebonyolítása során csak a szerződésben szereplő összeg 47,99%-át, azaz 3.665.986 lejt használtak fel. Csaknem ötezer négyzetméternyi terület lett felújítva, az iskola többek között két új, felszerelt laboratóriummal, négy osztályteremmel, új mosdókkal, öltözőkkel gazdagodott, továbbá egy felvonót is felszereltek, mozgáskorlátozottak számára. Amint Szabó Zsuzsanna igazgató kérdésünkre elmondta, a legfontosabbnak az alagsor felújítását tartja, továbbá az új nyílászárók felszerelését. Mint hozzátette, a munkálatok kezdetét érezte a legnehezebb időszaknak, ugyanis a padló feltörése és felszedése nagyon sok porral és zajjal járt.

Neumann Andrea