Új készülék gyors beavatkozáshoz

Új készülék gyors beavatkozáshoz
Korszerű GPS-készüléket kaptak a Bihar megyei csendőrök, hangzott el a csütörtöki sajtótájékoztatón. Kevesebb törvénytelenségre derült fény; nehéz, de eredményes évet zártak.

Egy korszerű, időjárási viszontagságokkal, ütésekkel szemben ellenálló GPS-készüléket kapott e hónap elején a Bihar megyei Csendőrség, tudatta Petru Lung ezredes, az intézmény helyettes főfelügyelője. Az ország több csendőrsége kapott ilyen készülékeket az utóbbi időben történt légi balesetek nyomán, belügyminiszteri rendelet alapján, abból a célból, hogy az elkövetkezendőkben mihamarabb azonosítani tudják a helyszíneket. Valószínű, hogy a Bihar megyei intézmény még egy ilyennel gazdagodik hamarosan. A GPS jelenleg a biharfüredi csendőrségen van, s az utóbbi időben elkezdték a különböző, jelzett és jelzetlen hegyi útvonalak betáplálását. Az ezredes hozzátette: szeretné, ha a környező megyék csendőrségeivel együtt nemsokára a készülék használatára irányuló helyzetgyakorlatot tartanának.

Eredmények

Legnagyobbrészt nagyon jó eredménnyel zárták a tavalyi évet, lényegesen kevesebb bűncselekményre derült fény és bár a választások miatt több feladatuk volt, mint máskor, minden rendben zajlott, mondta az ezredes. Nagyon jól együttműködnek a rendőrséggel, s igyekeznek ott lenni, ha különböző helyiségekben szervezett falunapokra, egyéb rendezvényekre hívják őket, de azért nem tudnak minden felkérésnek eleget tenni.
Ioan Bogdan csendőrségi szóvivő adatokat ismertetett. Míg 2013-ban 181 bűncselekményt konstatáltak, tavaly ez a szám 33 volt, az azonosított tettesek száma pedig 37. A rendőrséggel közösen konstatált bűncselekmények száma 318-ról 282-re csökkent. 777 bírságot róttak ki tavaly, míg tavalyelőtt ez a szám 1757 volt. A bírságok összértéke 300 ezer lej körüli, míg 2013-ban több mint 650 ezer lej volt. 288 esetben figyelmeztettek és 85 ezer 750 lej értékű árut koboztak el – 2013-ban ez a szám több mint 101 ezer lej volt. A szóvivő szerint a jelentős javulás annak köszönhető, hogy tavaly sokkal több, megelőzésre irányuló programot szerveztek, mint korábban, s ennek meglett az eredménye. Szám szerint 176 ilyen akció zajlott tavaly, míg egy évvel korábban mindössze 78, hangzott el.

Figyelmeztettek

Csaknem 150 csendőrt jutalmaztak tavaly, nem pénzjutalmakkal, hanem idő előtti előléptetéssel, tudtuk meg. Közöttük van az a két csendőr is, aki a Nagyváradi Ősz rendezvénysorozaton, a rhédey parkban talált rá egy illetőre, aki hamis bankjegyeket akart értékesíteni. Egyúttal kilenc csendőrt figyelmeztettek, egy esetben pedig büntettek is. A legtöbb figyelmeztetést a csendőrökre vonatkozó panaszok miatt rótták ki, tudtuk meg. A panaszok többnyire csak részben bizonyultak megalapozottnak, általában azok, akik panaszt tettek, elfeledkeztek arról, hogy ők maguk hogy viselkedtek az adott helyzetben, mondta a szóvivő.
A nagy járművek hiánya az egyik legfőbb gondjuk, tudtuk meg. Amint Ioan Bogdan elmondta, több finanszírozási lehetőségtől is elestek a közbeszerzési eljárás elhúzódása miatt, s jelenleg a járműveik csupán 25-30 százalékban fedezik szükségleteiket.

Neumann Andrea