Új kerékpárutak Nagyváradon

Új kerékpárutak Nagyváradon
A Nagyvárad és Berettyóújfalu között EU-s forrásból megépített bicikliút költségvetéséből sikerült megtakarítani mintegy 325 ezer eurót, így újabb utak létesülhettek a megyeszékhelyen.

Nemrég az Erdély Online is beszámolt arról, hogy a Nagyvárad és Berettyóújfalu között uniós forrásból megépített bicikliút költségvetéséből sikerült megtakarítani körülbelül 325 ezer eurót, így a váradi önkormányzat úgy döntött, hogy a pénzből a meglévő két szakasz mellett (8948,67 m + 5740 m) egy harmadik – több részből álló – szakaszt is épít, amely végül is az első két bicikliutat köti majd össze. A harmadik szakasz hat részből áll. A határon átnyúló projektben összesen hat település vesz részt (öt magyarországi település és Nagyvárad), a projekt összértéke pedig 6.248.607 euró, mely összegből Várad 1.285.428 eurót kapott (25.708 euró önrész). Az uniós forrásból megépített bicikliút költségvetéséből sikerült megtakarítani az említett 325 ezer eurót, amelyet Nagyvárad további bicikliutak építésére és kialakítására fordíthat. Ennek a megtakarításnak az eredményeképpen létesül a városban még 8930 méternyi kerékpárút, mely hat szakaszból áll.

Szakaszok

A leghosszabb 4.150 méteres új bicikliút-szakasz a Podului – Püspöki út (Ştefan cel Mare) – Lacul Roșu – Olaszi park – Dacia sugárút – Decebal sugárút vonalán halad egészen a Sebes-Körös partjáig. A másik, 1790 méteres szakasz is túlnyomórészt új bicikliút, amely az Aradi úti Pece-hídtól a patak bal partján haladva ér ki a Densuşianu utcáig, illetve ugyanakkor a Pece parti kerékpérutat összekötik a Rhédey kerttel (Bălcescu park) is a megyei könyvtár mellett haladva. A harmadik a leghosszabb szakasz, 1170 méter hosszú, és a Barcăului utcán halad. Emellett kerékpárúttal kötik össze a Fő utcát és a Bodola Gyula stadiont a Petőfi parkon keresztül (840 m), a városi strandot a Sztaroveszky (Magheru) úttal a Bunyitay ligeten (Brătianu park) keresztül (585 m), és az Averescu utat az új, a Szilvásban épülő közúti híddal (395 m). A cél, hogy az iskolákat és a közintézményeket is csatlakoztatni tudják a már kiépített kerékpárútvonalakhoz, illetve ha kész lesz a központban épülő mélygarázs, akkor a tervek szerint több utcán felszámolják majd a parkolóhelyeket, az így nyert helyet pedig bicikliutak kialakítására használják, amelyek biztosítani fogják, hogy a város történelmi központja is megközelíthető legyen kerékpárral. A felsoroltakkal együtt amúgy Nagyváradon összesen mintegy 24 kilométernyi kerékpárút épült ki az elmúlt években, ezt a jövőben szeretnék még tovább bővíteni. Huszár István alpolgármester kedden azt nyilatkozta az Erdély Online-nak: a terveik szerint október 26-án fogják ünnepélyesen, a sajtó jelenlétében átvenni az új kerékpárutakat. Ezek egyik része ráfestés a járdára, másik része esetében pedig elkülönített nyomvonalat építettek ki az úttest mellett.

Ciucur Losonczi Antonius