Új jegyrendszer, régi árak

Új jegyrendszer, régi árak
Elkezdődött az elektronikus bérlet- és jegyrendszer bevezetése Nagyváradon. A részletekről Csuzi István, az OTL igazgatója és Labancz László kereskedelmi osztályvezető számolt be.

 

A diákoknak és az egyetemistáknak mostantól három hónap áll rendelkezésükre ahhoz, hogy kiváltsák a kedvezményes árú (esetenként ingyenes) elektronikus bérletet, márciustól pedig a teljes árú elektronikus bérletek válthatók majd ki valószínűleg szintén három hónapon keresztül, tudtuk meg Csuzi Istvántól, a Helyi Közszállítási Vállalat (OTL) igazgatótól. A nyugdíjasok esetében a folyamat várhatóan tovább fog tartani, tette hozzá Labancz László kereskedelmi osztályvezető. Mivel ők jóval nagyobb számban vannak, a tervek szerint ábécé sorrendben ütemezik be őket.

E hónap vége felé elkezdődik az elektronikus jegyek árusítása is, ehhez viszont az adóhatóságnak jóvá kell hagynia a pénztárgépeket, tudtuk meg. Míg a papírbérleteket fokozatosan felváltják majd az elektronikus bérletek, az elektronikus jegyrendszer egy-másfél évig párhuzamosan működik majd a hagyományossal.

Az elektronikus bérletek ugyanúgy egy hónapon keresztüli korlátlan utazásra jogosítanak fel, mint a hagyományosak, az „elektronikus pénztárcákat” pedig igény szerint lehet majd feltölteni több-kevesebb jegy ellenértékével. Az igazgató kihangsúlyozta: az elektronikus jegy- és bérletrendszer bevezetése semmiféle ármódosulást nem von maga után. Elképzelhető ugyan, hogy igényelni fogják a díjszabások emelését az infláció miatt – erről a Helyi Tanácsnak kell majd szavaznia –, ennek viszont semmi köze nincs az új rendszer bevezetéséhez.

A diákok és egyetemisták a Real I és a Carrefour bódéknál, valamint a vállalat Atelierelor utcai székhelyén nyújthatják be az elektronikus utazási bérletkhez szükséges okiratokat: . Mivel fényképes, személyre szóló bérletekről van szó, ezek kiállítása nem helyben történik, két-három napon belül vehetők át. A tervek szerint az elkövetkezendőkben további két ilyen pont fog majd létesülni.

Okiratok

Mivel a Helyi Közszállítási Vállalat havi elszámolás alapján kapja meg a kedvezményes bérletek után járó összeget, nagyon szigorúan kell ellenőrizzék, kik a jogosultak – ezért a diákok, egyetemisták naprakész diákigazolványt kell felmutassanak, melyen kerek pecsét igazolja, hogy nappali tagozatra járnak, a 2012-2013 tanévre láttamozott ellenőrző könyvecskét, valamint személyi kártyát, s a másolatok benyújtásánál fel kell mutatni az eredeti okiratokat is.

A következő lépés a teljes árú bérletek kiosztása lesz, majd a nyugdíjasok vehetik át bérleteiket, e hónap vége felé pedig elkezdődik az elektronikus jegyek (azaz a feltölthető kártyák ) árusítása is.

Amint Csuzi István igazgató elmondta, egyelőre a legnagyobb feladat kiosztani az elektronikus kártyákat – a bérleteket és a feltölthető kártyákat – ezt követően ugyanis a felújítást, illetve feltöltést az automatáknál lehet elvégezni, melyekből hetet helyeztek el Várad-szerte. Mindazonáltal a bódék nem szűnnek meg, viszont minőségi változáson mennek majd át – internethálózatra kapcsolt szolgáltató és információs központokká alakulnak, melyek elsődleges szerepe a kapcsolattartás lesz az utasokkal, beleértve az esetleges panaszok felvételét is.

Előnyök és hátrányok

A feltölthető kártyák igény szerint lehetnek névreszólóak vagy sem. A névreszólóak a fotó miatt nem készülnek el azonnal, viszont ezek a kártyák ingyenesek, és ellenőrzéskor önmagukban elegendőek, nem kell a személyazonossági kártyát is felmutatni. Ha pedig elvesződnek, tulajdonosuk visszaigényelheti a vállalattól a feltöltött jegyek ellenértékét. A nem névre szóló kártyák öt lejbe fognak kerülni és ezeket azonnal kiállítják, viszont ezek esetében ellenőrzéskor fel kell mutatni a személyi kártyát is, illetve ha elvesződnek, a rajtuk lévő összeg nem igényelhető vissza. Mindkét fajta feltölthető kártya átadható lesz, tudtuk meg.

Mint arról már beszámoltunk, mind az elektronikus bérleteket, mind a feltölthető kártyákat felszálláskor érvényesíteni kell. Ennek elmulasztása esetén viszont a bírságok differenciáltak lesznek, értelemszerűen azok, akik kiváltották a bérletet arra a hónapra, enyhébb büntetést kapnak mint azok, akik nem rendelkeznek semmilyen utazási engedéllyel, vagy van ugyan kártyájuk, de nem fizették ki vele az utazás ellenértékét. Az érvényes bérlettel rendelkezők esetében eleinte nem fognak bírságolni, csak figyelmeztetni, s majd a későbbiekben állapítják meg a bírság mértékét. Utóbbi esetekben pedig a bírság jelenleg 25 lej, ha az illető helyben fizet és 250 lej, ha jegyzőkönyv is készül.

Vandálok

Csuzi István arról is beszámolt: a tömegközlekedési járművekben lévő jegy- és bérletérvényesítő automaták közül mostanáig hármat megrongáltak, ezeket visszaküldték javításra. „Sajnos a kalapácsütések ellen nem tudjuk megvédeni ezeket, s a rosszakarók túljártak a gyártók eszén. Mindenesetre megrongálásuk bűnténynek számít és a helyi rendőrség segítségét várjuk az ilyesmi megelőzésére” – jelentette ki az igazgató.

Neumann AndreaA kommentelés opció, a jó magaviselet kötelező! Moderációs elveinket itt olvashatja .