Új iskolai szabályok

Új iskolai szabályok
Ecaterina Andronescu tanügyminiszter szerint az iskolák ugyan nem működhetnek kaszárnyaként, viszont olyan intézmények kell legyenek, ahol az emberek nem csupán tanulnak, hanem kellőképpen is viselkednek, s ennek megfelelően pontos szabályokra van szükség.

 

Meglátásában például az idegenek nem kószálhatnának egyedül az iskolában, hanem a szolgálatos tanárnak a keresett helyre kellene kísérniük őket, a látogatás végeztével pedig a kijáratig. Ugyanakkor az órák ideje alatt a kapuk zárva lennének. A tárcavezető arról is beszámolt, hogy már javasolta a tanfelügyelőségeknek ezeknek az intézkedéseknek a bevezetését, illetve a Bel- és Közigazgatási Minisztérium illetékeseivel is tárgyalt az iskolai erőszak visszaszorítása érdekében. Szerinte az agresszió csökkentése céljából tolerancia- és a társakkal szembeni szolidaritás leckéket is oktatni kéne a tanintézetekben. Bejelentette: egyfelől szigorítani fognak a büntetéseken, másfelől pedig olyan iskolákat is keresnek, melyekben a civil szféra közreműködésével visszaszoktatnák a normális viselkedésre a renitens tanulókat.

A megelőző és szigorúbb előírásokat egyaránt tartalmazó új iskolai szabályzatrendszert akár egy héten belül is kidolgozhatják.

Címkék: , ,