Új ipari parkot terveznek

Új ipari parkot terveznek
Bihar megye – Egyebek mellett több mint hatvan, megyén belüli közszállítási útvonal-licenc odaítéléséről döntöttek a megyei tanácsosok a pénteki ülésen, ráadásul mindegyikről külön.

Az idei év utolsó megyei tanácsi ülése rövidnek ígérkezett, azonban egy nappal előtte új, útvonal-licencek odaítéléséről szóló tervezetekkel egészítették ki. Az első napirendi pont, mely hozzászólásokat generált, az Ipari Parkok Rt. Alaptőkéjének egymilliárd lejes növelésére vonatkozott. Ionel Avrigeanu PD-L párti tanácsos kifejtette, hogy szerinte ennek a másfél évvel ezelőtt megalakult, székhelyt, menedzsert és menedzsment-tervet nélkülöző cégnek nem kellene „ekkora karácsoyi ajándékot adni”.

Megszavazták

Amint a megyei tanács gazdasági igazgatója kifejtette, az alaptőke emelést már korábban megszavazta a tanács, ha most ezt nem hagyják jóvá, az összeg elvész, másra nem használhatják. Végül a tanácsosok megszavazták a határozatot. Cornel Popa megyei tanácselnök az ülést követő sajtótájékoztatón elmondta: Telegd környékén szeretnének egy ipari parkot létesíteni, viszont ehhez a 27 hektáros terület infrastruktúráját is ki kell alakítsák. Sajnos a kormány megszüntette az ilyen jellegű struktúrák támogatását, ezért a megye költségvetéséből kell elkülönítsék a szükséges összegeket. Terveik szerint egy vasúti vonalat is ki szeretnének építeni Nagyváradi és Telegd között. „Sajnálatos, hogy egyesek nem értik ennek a szükségszerűségét és csak akadályoznak” – jegyezte meg Cornel Popa.

Külön-külön

A későbbiekben a tanácsosok megszavazták egyebek mellett a csegődi rehabilitációs központ és az épület tulajdonosai, Tisza György és Tisza Kálmán között megkötött bérleti szerződés meghosszabbítását egy évvel. Mint megtudtuk, a bérleti díj ugyanakkora, mint tavaly. Megszavazták többek között a mezőgazdasági termékek átlagárát, jóváhagyták a speciális iskolák hálózatát és megszavaztak több mint hatvan, közszállítási útvonal licencet. Egyes licencek egy útvonalra, mások útvonal-csoportokra vonatkoznak. Ez utóbbiakat abból a célból hozták létre, hogy a szállítási cég ne mondhasson le a kevésbé kifizetődő útvonalakról. Bár mind Kiss Sándor megyei tanácsi alelnök, mind Cornel Popa tanácselnök azon a véleményen volt, hogy a licencekről együtt szavazzanak, miután elhangzanak az esetleges megjegyzések, végül Ionel Avrigeanu javaslatára külön-külön szavaztak a több mint hatan, licencekre vonatkozó napirendi pontról. Mindahányat egyöntetűen megszavazták.

Neumann Andrea

Címkék: ,