Új illetékeket vezetnének be jövőre

Új illetékeket vezetnének be jövőre
Nagyvárad- Kedd délután a városháza dísztermében a jövő évi helyi adókról és illetékekről szóló határozattervezetről szervezett közvitát az önkormányzat.

 

Bár mindannyiunkat érint, egyetlen közteherviselő átlagpolgár sem vett részt a nagyváradi önkormányzat által a jövő évi helyi adókról és illetékekről szóló határozattervezetről rendezett közvitán, mely talán a szokatlan időponttal- délután 3 óra- is magyarázható. Az előterjesztésről december 18-i közgyűlésén szavaz majd a városi képviselő-testület, de amennyiben megjelenik a helyi adóknak az elmúlt három év inflációs mutatója függvényében való módosításáról szóló kormányhatározat, a tervezet egyes elemei még változhatnak a jövő év folyamán.

Ez azt jelenti majd, hogy a magánszemélyek által befizetett ingatlanadók 6 százalékkal nőni fognak a Helyi Tanács által javasolt szinthez képest, és 16 százalékkal emelkednek majd az építkezési területek és az egyéb küldetésű telkek adói, valamint az urbanisztikai illetékek és a bélyegilleték.

Változások

A főbb tudnivalókat Ovidiu Mureşan alpolgármester, Eduard Florea gazdasági igazgató és Tănase Miculescu aligazgató ismertették. Ezek lényege, hogy ugyanolyan szinten marad a jogi személyek ingatlan-, telek- és járműadója. A civil szervezetek és felekezetek esetében az újraértékelt épületek adója 25 százalékkal csökken, a nem újraértékelt ingatlanok adója pedig 25 százalékkal nő. A magánszemélyek által befizetett telek- és járműadó szintje ugyanaz marad 2013-ban is, viszont az ingatlanadó 4,2 százalékkal emelkedik. Marad a kedvezmény (8%- magánszemélyeknek és 5%- jogi személyeknek), ha március 31-ig befizetésre kerülnek az adók, és a parkolási díjak se módosulnak, viszont aktualizálják a Közterület-fenntartó Zrt. szolgáltatásainak tarifáit.

Új helyi illetékek

Ugyanakkor az önkormányzat 2013-ban több új illetéket is bevezetne, ezek a következők: az adófizetők javaira vonatkozó információ-szolgáltatások illetéke, az eredetiséget igazoló bizonylat illetéke, a közlekedési és közúti bizottság véleményezéskibocsátási illetéke, a kereskedelmi vagy szolgáltatói tevékenységet végző társaságok működési engedélyének illetéke, az urbanisztikai és városrendezési bizottság véleményezési illetéke, az illegális építkezéseknek az urbanisztikai és városrendezési bizottság általi vizsgálatának pótilletéke, valamint a közönség a városrendezési tervvel kapcsolatos informálásának és tanácsadásának illetéke.

Az idei 841 millió lej értékű városi költségvetésből egyébként 88,6 millió lej a fiskális jövedelmekből származott, mely összeg a büdzsé 10 százalékát teszi ki.

Ciucur Losonczi Antonius

Címkék: ,