Új hőszolgáltatót alapítanak

Új hőszolgáltatót alapítanak
Nagyvárad- Csütörtök délután a városháza dísztermében rendkívüli közgyűlést tartott Nagyvárad önkormányzati képviselő-testülete. A tanácsosok döntöttek egy új hőszolgáltatónak a megalapításáról is.

Csütörtöki rendkívüli közgyűlésén a váradi önkormányzati képviselő-testület megszavazta, hogy Termoficare elnevezéssel egy új távhőszolgálató részvénytársaságot alapítsanak azzal a céllal, hogy az ilyenkor szokásos jogi lépések megtétele után átvegye a Hőerőműtől a távhővezetékeket, és immár az új vállalkozás biztosítsa a hőenergia szállítását és disztribúcióját a megyeszékhelyen és Váradszentmárton községben. A Hőerőmű ugyanis nincs abban a helyzetben, hogy újabb két évre engedélyt kapjon ezekre, viszont a felsorolt tevékenységek és a hőenergia előállításának különválasztása lehetővé tenné majd a folyamatos hőellátást. Az új cégnek 90 ezer lej lenne az alaptőkéje és két részvényese volna: a nagyváradi (99%), illetve a szentmártoni önkormányzatok (1%), és egy ötfős igazgatótanács vezetné, melynek tagjait két évre neveznék ki.

Ilie Bolojan polgármester ugyanakkor bejelentette, hogy várhatóan a jövő hét folyamán újabb rendkívüli tanácsülést tartanak azért, hogy negatív költségvetés-kiigazítást eszközöljenek annak érdekében, hogy finanszírozni tudják a Hőerőmű veszteségeit. Ezzel együtt a lakossági távhőár emelése sincs kizárva, azonban az még szintén a jövő zenéje, hogy milyen mekkora szubvenciót tud magára vállalni a Helyi Tanács, illetve az áremeléshez a szakhatóságok beleegyezése is szükséges.

Ciucur Losonczi Antonius