Új hivatalban Ilie Bolojan

Ilie Bolojan váradi polgármester
Ilie Bolojan váradi polgármester
Váradon marad a polgármester, bár pártjában országos vezetői beosztást is kapott. Ilie Bolojan már elkezdte a főtitkárkodást is, de még átvezető jelleggel.

Már el is foglalta új beosztását is Ilie Bolojan, Nagyvárad PNL-s polgármestere. Volt már főtitkár, igaz, a kormányé, most pedig pártjának főtitkára lett. Mint megírtuk, a PNL, amely a PDL-vel fuzionált, gyorsítja a belső struktúráinak egyszerűsítését. A fúzió óta két főtitkára volt, mégpedig Gheorghe Flutur és Marian Petrache, hétfőn azonban már meg is erősítették immár egyetlen ilyen vezetőnek Bolojant. Formálisan az ügyben a párt december 11-i országos vezetőtanácsi ülésén születhet döntés, de a párt egységesítési szakbizottsága már hétfőn kimondta, hogy Bolojan veszi át a funkciót. Azt is megerősítették, hogy Flutur és Petrache alelnökök lesznek.

Reakció

A hétfői fejlemény nyomán Bolojan azt mondta, fel sem merül, hogy lemondjon a váradi polgármesteri tisztségéről, mivel a pártügyeket innen is intézni tudja, nem kell Bukarestbe költöznie. Ehelyett – tette hozzá – hetente pár napot kell majd a fővárosban lennie. Jelezte még: „átvezető jellegű lesz még idén a főtitkárkodásom, ez év végéig rendet teszek, összehangolom a városvezetői és a párirányítói feladatköreimet, és január 1-től veszem át a PNL főtitkári teendőit is a maguk teljességében”. Az 1969-ben Réven született Bolojan egyébként 1993 óta PNL-tag, és 2004-ben a Megyei Tanács tagja lett, 2005–2007 között prefektus volt, 2007–2008-ban pedig az akkori kormány főtitkára, ezt követően jelölték, majd választották meg Várad polgármesterének.

Szeghalmi Örs

Ilie Bolojan váradi polgármester