Új hidat, alul- és felüljárót építene Bolojan

Új hidat, alul- és felüljárót építene Bolojan
Szerdán a városházán sajtótájékoztatót tartott Ilie Bolojan nagyváradi polgármester, melynek keretében felvázolta, hogy milyen nagyobb beruházások várhatóak az elkövetkezendő 2-3 évben, melyek a fő prioritások.

Ilie Bolojan polgármester január 11-i sajtótájékoztatóján arra hívta fel a figyelmet: a felsorolt, tervbe vett befektetések közül némelyek esetében már az idén elkezdődnek a munkálatok, míg mások az elkövetkezendő 2-3 évben képeznek prioritást a városvezetés számára.

Valamikor a nyár végén új, kétsávos közúti híd építése kezdődhet el az egykori számításközpont melletti gyalogoshíd helyén. A hatástanulmány már elkészült, és folyamatban van a szükséges engedélyeknek a beszerzése, ami nem zajlik problémamentesen, jelenleg éppen a műemlékvédelmi hatóság kekeckedik. A körülbelül 3 millió eurós befektetés két év alatt valósulna meg. Előrehaladt fázisban van a villamos hálózat bővítésének a projektje az állami egyetem irányába, következik a műszaki-gazdasági mutatók elfogadása, majd a tender kiírása. Ez a munkálat becslések szerint nyáron kezdődnek el az útvonal véglegesítése után, 8 millió euróba kerülne, két év alatt fejeződne be, és az EU mobilitási programja keretében lenne finanszírozva. Tizennyolc hónap alatt összekötő út épülne a Bihorului utcának a hegyközpályi szerpentin felőli része és a biharpüspöki Real melletti körforgalom közt úgy, hogy a környező bekötőutcákat is leaszfaltozzák. Szintén még az idén folytatni akarják a történelmi városközpont gyalogos övezeteinek kiterjesztését: 2017-ben a Zöldfa utca válna ezzé, majd jövőre a felújítandó Bémer térnek is egy szakasza.

Jövőre

Az elöljáró becslése szerint annak érdekében, hogy az új városközpontban (Centru Civic) gördülékenyebbé tegyék a közlekedést, 2018-ban egy közúti kétsávos aluljárónak az építése kezdődhetne el (a hatástanulmány már ki van dolgozva), mely a Bunyitay-ligetnek a Continental-szálloda melletti része (ahol a TBC „rendelő” van) és a rendőrség, illetve a Széchenyi tér/Traian park közötti szakaszon haladna a földfelszín és egy adott pontban a villamossínek alatt, a Körössel párhuzamosan, miközben a Baross/Dacia-hidat hatsávosra bővítenék. 2018-ban ugyanakkor a harmadik etappal folytatódna a távhővezetékek cseréje, parkolóhelyeket létesítenének az ócskapiac- melyet ősszel átköltöztetnek majd a körgyűrű másik oldalára- helyén építendő új sportcsarnok mellé, egy négysávos felüljáró épülne a II. számú ipari park közelében az Universităţii utca és a körgyűrű kereszteződésénél, valamint úgynevezett integrált campust hoznának létre az állami egyetemnél.

Ilie Bolojan több olyan problémás befektetést is felsorolt, melyek sürgős megoldást igényelnek. Ilyen megítélésében a távhővezetékek korszerűsítésének folytatása „mert sok a meghibásodás, és ezután is lesznek”, a Kálvária-domb konszolidációs munkálatai (remélhetőleg tavaszra befejeződnek), az Ecaterina Teodoroiu és a Bihorului utca összekötése vagy a szelektív hulladékgyűjtés fokozása. Utóbbival kapcsolatban megjegyezte: fokozatosan át szeretnének térni a volumen alapú számlázásra, illetve tavasszal a Ceyrat utcában egy szelektív hulladékgyűjtő telepet alakítanak ki, melyhez hasonló létesülne középtávon Várad-Rogériuszon, a Ştefan cel Mare utca környékén is, csak találjanak rendelkezésre álló földterületet.

Versenyképesség

A polgármester több olyan invesztíciót is megemlített, melyektől azt reméli, hogy hozzájárulnak Nagyvárad versenyképességének növeléséhez. Fejlesztené például a II. számú ipari parkot újabb befektetők vonzásával, parcellák koncesszióba adásával, PPP-típusú konstrukciókkal. A váradi oktatás a gazdasági realitásokhoz igazítaná, melynek érdekében őszig rendbe tenne egy internátust az Eurobusiness Parkban. Folytatná a Bémer téren és a Fő utcán az épületek homlokzatának restaurálását, melynek érdekében tárgyalásokat folytatna Pásztor Sándor megyei tanácselnökkel a filharmónia és az egykori poliklinika (volt pénzügyi palota) épületének lehetséges renoválásáról. Szintén az RMDSZ-es vezetőre számítana abban is, hogy idén több szórakoztató jellegű esemény legyen a városban: Ilie Bolojan elképzelése szerint az eddiginél többször lépnének fel a színészek és a zenészek „ha már úgyis 50 százalékkal emelkedik a fizetésük”, a nem helybéli előadóművészek szerepeltetéséről pedig a Polgármesteri Hivatal gondoskodna.

Ilie Bolojan arra is kitért: tovább javítaná a közszolgáltatások minőségét, például egészségügyi fronton (átköltöztetne osztályokat a városi és a megyei kórházakban, bővítené a sürgősségi fogadórészleget stb.). Jobbítana a víz minőségén a Körös baloldalán és kiterjesztené a zöldövezeteket.

A felsorolt befektetések több tíz millió euróba kerülnének összesen.

Ciucur Losonczi Antonius