Új híd épül Margittán a Berettyó folyó felett

Új híd épül Margittán a Berettyó folyó felett
Pocsaly Zoltán RMDSZ-es polgármester egyik választási ígérete valósul meg azzal, hogy hamarosan új híd épül Margittán a Berettyó folyó felett.

 

A városvezető a jól végzett munka örömével, jogos büszkeséggel újságolta, hogy: „Polgármesteri mandátumom elmúlt két és fél évében több tíz pályázatot nyertünk különböző kiírásokból. Az egyik legfontosabb a Berettyót átszelő közúti híd megépítése. Voltak, akik azt mondták, ez csak álom lehet, de íme a bizonyíték, hogy az álmokat is meg tudjuk valósítani, ha tudjuk érdekeinket képviselni.”

A Malom (Caragiale) utcai Berettyó-híd a ’70-es években épült meg, elődjének nyomvonala mellett, mely keskenyebb volt nála és már nagyon elhasználódott állapotba került. A több évtized alatt ez a híd is megérett a felújításra, melyre hamarosan sor fog kerülni. A város forgalmának növekedése miatt a helyi önkormányzat úgy döntött, hogy a híd felújítása mellett egy új hidat is építenek, mely által a forgalom négysávosra bővül. Ezt az is indokolja, hogy a leendő észak-erdélyi autópálya bisztraterebesi felhajtójának közelsége miatt Margitta déli bejáratának forgalma még inkább erősödni fog. A megvalósítás PNDL 2 program útján történik. A munkálatok összértéke 3.807.369,63 lej. Ebből 3.614.567,81 lej az állami támogatás, melyet 192.801,82 lejjel a helyi költségvetésből egészítenek ki. A megvalósítás a napokban elkezdődött, hiszen elektronikus úton (SEAP) meghirdették a tervezési és kivitelezési ajánlatot. Március 19-ig várják a tervezők és kivitelezők jelentkezését. Ekkor nyitják meg a feltöltött dossziékat és egy erre a célra megalakított bizottság dönti el, hogy ki kapja meg a tervezés, illetve kivitelezés jogát. Ezt két különböző cég is megnyerheti, de akkor partnerségben kell dolgozniuk. Az általános trend az, hogy az építkezési vállalkozók már eleve viszik a tervezéssel foglalkozó partnerüket is. A két híd a tervek szerint két év alatt készül el. Először az új hidat építik meg, és ez idő alatt a forgalom a régin zavartalanul folyhat. Az új híd átadása után átveszi a forgalmat, és elkezdik felújítani a régit. Miután ez is elkészül, már négy sávon lehet átkelni a Berettyó fölött. A kétszakaszos építkezésnek köszönhetően elérik azt, hogy nem lesz egyáltalán útlezárás a város egyik fő kimeneteli artériáján. A tájékoztatási adatokat Pocsaly Zoltán polgármester és Bisa Éva, a Polgármesteri Hivatal technikai osztályának aligazgatója bocsájtotta rendelkezésünkre. Lapunk követni fogja a hidak építésének menetét, és folyamatosan tájékoztatjuk majd olvasóinkat a legújabb fejleményekről.

Szőke Ferenc

Címkék: ,