Új helyszínen az idei váradi Szent László Napok

Új helyszínen az idei váradi Szent László Napok
A váradi várban lesz idén a június 25–28. között ismét megrendezendő Szent László Napok. Gazdag program várja idén is a nagyközönséget, a szervezők minden generációra gondoltak. Ma ismertették a részleteket.


Finisben van az idei nagyváradi Szent László Napok szervezése, amely rendezvénysorozat immár harmadszor kínál gazdag programkavalkádot az érdeklődőknek. A szervezők részéről szerdán a váradi várban tájékoztatott a részletekről Zatykó Gyula főszervező, valamint Mihálka Melinda és Nagy József Barna programfelelősök. Kiemelték, hogy idén új, sokkal méltóbb helyszínen lesz a rendezvénysorozat, június 25–28. között: a nagyváradi vár ad otthont a legtöbb programnak. „A Szent László Napok az első olyan nagyszabású, több tízezer embert megmozgató rendezvény, melyet a váradi városvezetés beenged a jelenleg is restaurálás alatt álló várba. Az új helyszín új kontextusba helyezi a kulturális seregszemlénket, hiszen hűek kell maradnunk mindahhoz, amit a nagyváradi vár több mint kilenc századon át jelképezett a magyarság számára. Annál is inkább, mivel jelenleg közép Európa legjobban megőrzött, az olasz újjászületés jegyeit magán viselő, vára. Tehát idén abban a megtiszteltetésben részesülhetünk, hogy a történelmi szempontból szintén fontos Rhédey-kert helyett rendezvényünket sikerült az őt megillető helyre költöztetni: a megújuló várba, ahol egykoron Szent László sírja is megtalálható volt” – mondták.

Gazdag választék

Zatykó Gyula hozzátette: rajtuk kívül 10-12 fős, lelkes csapat szervezi a rendezvénysorozatot, és csatlakoztak még hozzájuk jó páran, több szervezettől is. Ami a pénzügy hátteret illeti, a fő támogató a Nemzeti Kulturális alap és a Bethlen Gábor Alap, van emellett sok szponzoruk is, és ezek mellé immár másodízben beszállt Nagyvárad önkormányzata is. Utóbbi egyrészt a helyszínt biztosítja, ingyen, másrészt pénzt is adott. Lapunk kérdéseire Zatykó Gyula elmondta: a várostól mintegy 10.000 lejt kaptak erre, tavaly partnerségi viszony alapján, idén a szervezők kérvénye nyomán – ez a támogatás is szép gesztus, ám a rendezvény összköltségvetése több, mint tízszer ennyi.

Ebből aztán sok programot tudnak szervezni a közösségnek: Mihálka Melinda ki is domborította, hogy minden generációra gondoltak a rendezvények összeállításakor, Nagy József Barna pedig azt, hogy családbarát rendezvény, illetőleg hagyományőrző is a Szent László Napok. A honlapjuk már él: a 2015.szentlaszlonapok.ro webhely tartalma folyamatosan bővül, a program is megtalálható már rajta. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a kínálat még nem teljes, és egyes időpontok, esetleg helyszínek is változhatnak, továbbá például jön még a Ghymes együttes, amelynek fellépési időpontja egyelőre egyeztetés alatt áll.

A teljes programot az eseménysorozat közeledtével közöljük majd mi is, most csak ízelítőt adunk. A rendezvénysorozatnak lesznek felvezető napjai is, így már 20-án indul, Tisztítsuk meg Szent László városát! nevű akcióval, gyülekező 10 órakor a Szent László téren. 22-én 18 órakor Cey-Bert Róbert Gyula Koppány, a fény harcosa kötetének bemutatója lesz a Góbé csárdában. Kedden 10-től biciklitúra indul Biharkeresztesre, gyülekező a Szent László-téren; 18.30-kopr a várban A (váradi) vár délköre – avagy csillagászati földrajz a XV. században címmel Csukás Mátyás, az Erdélyi Magyar Csillagászati Egyesület tudományos titkára tart előadást. A fő programsor 25-én indul: 17.30-kor a nagyváradi Szent László-szobor megkoszorúzásával, a római katolikus püspöki palota kertjében, 19 órától pedig ünnepélyes megnyitóval és a Fonó Zenekar Vadbarokk című koncertjével, a helyszín a Királyhágómelléki Református Egyházkerület székházának díszterme. Másnaptól a várban lesz ismét a szokott módon nagy sikerű honfoglalás kori jurta-, viselet- és fegyverbemutató, íjászat. Több nap többször is megejtik a nagyváradi vár felfedező körútját (magyar és román nyelvű vezetéssel). Ugyancsak az első naptól végig rengeteg gyermekprogram lesz, továbbá kézműves termékek vására, a másfelé szokott bográcsgulyás-főzésektől eltérő, örömfőzésnek nevezett, különlegesebb ételeket kínáló gasztronómiai programsorozat, városnézés, történelmi előadások, Váradról elszármazottak találkozója, reneszánsz táncház, solymászbemutató, filmvetítések, Alumni-bál elnevezéssel öregdiák-találkozó a PKE-n. A teljes programért tehát kövessék majd lapunkat, valamint látogassák a rendezvénysorozat honlapját.

Előadók

Az idei Szent László Napokra meghívott előadók között van a Hobo Blues Band, Zorán, a Hooligans. Ott lesz továbbá mások mellett a Loyal, a Hollóének Hungarica Régizene Együttes, dr. Ütő Gusztáv képzőművész, a Fonó Zenekar, Vesztergám Miklós tárogatóművész, Kátai Zoltán énekmondó és lantművész, Berecz András ének- és mesemondó, a Keljfeljancsi Komédiás Kompánia, emellett Operettissimo címmel a vár nyári színpadán nóta-, operett-, musical-válogatást is ajánlanak a szervezők.

Szeghalmi Örs