Új helyszíneken is dolgoznak

Új helyszíneken is dolgoznak
Nagyvárad- Új helyeken is folytatódnak a felújítási munkálatok a Szent László téren: a Sebes-Körös és a villamos sínek közötti részen már dolgoznak, illetve hamarosan a Fekete Sas-palota előtti rész jön.


Ioan Maghiar projektmenedzser arról tájékoztatta az Erdély Onlinet: az infrastrukturális munkálatok körülbelül 80 százalékban elkészültek, a térfelület közel 50 százalékára már rákerült a kőburkolat, és a Duiliu Marcu-féle térkompozíció restaurálása is mintegy 45 százalékban elkészült. Utóbbi különösen ellenőrzött módon zajlik, ugyanis fontos, hogy jól megtisztítsák a területet, mielőtt újakra cserélnék az összetört vagy megrepedezett régi burkolóelemeket. Közben elkezdtek dolgozni a Sebes-Körös és a villamos sínek közötti részen is, ahol nagyjából elhelyezték a szegélyköveket, illetve ezekben a napokban előkészítik a terepet a burkolókövek elhelyezésére. Ugyanakkor épp kedden tárgyalt Mircea Mălan alpolgármesterrel arról, hogy rövidesen el kéne kezdeni a munkát azon a felületen is, amely a Fekete Sas-palota passzázsához vezet.

Mint korábban már beszámoltunk róla, a Szent László tér aszfaltburkolatát jobb burkolóanyagokkal cserélik fel. A közúton porfir macskakövek vannak lehelyezve, a gyalogos övezetek nagy részén pedig szintén porfirból készült burkolóköveket használnak, míg a Duiliu Marcu térkompozíció, valamint a tér központi részén márványszerű, úgynevezett trani mészkövet használnak, amely állítólag sokkal előnyösebbek az aszfaltnál.

Egyedi megoldások

A főtéren a városháza és a görög katolikus püspöki palota felőli oldalon lehet majd autóval közlekedni. A közút két sávos lesz, de csak egy irányban lehet majd haladni. A főtérre autóval a Körös és a Kossuth utcák, valamint a Szent László-híd felől lehet majd behajtani. A térnek a görög katolikus püspöki palota felőli oldalán leálló sávot alakítanak ki buszmegállók és taxiállomás számára, ez utóbbi fölé pányvát helyeznek majd. Ugyanakkor nem csak a közműhálózat, de az összes kábel és vezeték is föld alatti műszaki csatornába kerül, hogy a vezetékek ne csúfítsák el az épületeket. Építenek egy transzformátorházat is, aminek köszönhetően a Szent László tér elektromos energia fogyasztásának harminc százalékát meg lehet majd takarítani. Kifejezetten ide tervezett villanyoszlopok és padok fognak helyet kapni a Szent László téren, de a csatornafedőket is egyedire tervezték. A szemétkukák mellett összesen 56 villanyoszlop, 39 pad lesz kihelyezve. A főtéren négy szökőkút lesz, amelyeket augusztus végén kezdenek el építeni összesen 540 masszív kőelemből. A téren négy zöldövezetet alakítanak ki, ezekbe fákat és cserjéket is elültetnek, melyek magassága nem fogja takarni az épületek homlokzatát. Összesen 137 fa és cserje lesz a Szent László téren. A munkálatok során a tér keleti oldalán felfedezett kút vizét a tér tisztítására és a zöldövezet locsolására fogják felhasználni.

Számokban

A beruházás összértéke 18,9 millió lej, a kivitelező egy hat cégből álló konzorcium, melynek fővállalkozója a Drumuri Orăşeneşti cég. Az európai uniós finanszírozással megvalósuló beruházás öt százaléka a város önrésze, a többi kilencvenöt százalék vissza nem térítendő támogatás. A munkálat során közel 29 ezer négyzetméternyi területet újítanak fel, amiből 3800 négyzetméter zöldövezet, 4700 négyzetméter közút, a többi pedig gyalogosövezet lesz. A kivitelezési határidő 2015. december 31-e.

Ciucur Losonczi Antonius