Új helyen a sürgősségi fogászat

Új helyen a sürgősségi fogászat
Nagyvárad – Elköltözött a napokban a nagyváradi sürgősségi fogászati rendelő, tudtuk meg dr. Béres Zsolt főorvostól, a gyorsmentők, valamint a megyei kórház sürgősségi osztályának munkatársától.

A rendelő mostanáig a Körös Nagyáruházzal szembeni régi kórházépület melletti járóbeteg rendelőben működött, újabban pedig a Gavril Curteanu városi kórház (azaz a volt gyerekkórház) földszintjén, a gyermekek sürgősségi osztálya mellett. Amint dr. Béres Zsolt elmondta, a költözés több szempontból is szükséges volt. A régi hely nem volt megfelelő arra, hogy sürgősségi ellátás működjön ott, éjszakánként egyedül az a helyiség volt nyitva.

Biztonságosabb

Itt viszont, a gyermekek sürgősségi osztályának közvetlen közelében megvannak a szükséges felszerelések arra az esetre, ha például a páciens rosszul lesz, és a sürgősségi osztály személyzete is be tud segíteni ha gond van. Végső soron tehát a beteg itt nagyobb biztonságban érezheti magát.

Mióta a városi kórház sürgősségi osztálya adminisztratív szempontból a megyei kórház sürgősségi osztályához tartozik (UPU), megszűnt az osztályvezető főorvosi poszt, így a főorvosi iroda kihasználatlan volt egy ideje – ide költöztették a fogászati rendelőt. A gyerekek sürgősségi osztályából lehet oda jutni (ez a volt gyerekkórház földszintjén van), egyelőre a rendelő ajtaján nincs felirat, de a betegek útbaigazítást kapnak. A régi helyen pedig egy tájékoztatás olvasható arról, hogy hová költözött a sürgősségi fogászat.

Amúgy akárcsak eddig, a szolgáltatások ingyenesek, viszont ezek – ahogy eddig is volt – kizárólag a fájdalom ideiglenes enyhítését szolgálják, ezt követően a beteg saját fogorvosánál kell folytassa a kezelést. A rendelő a nap huszonnégy órájában működik. Két fogorvos dolgozik itt teljes normával, 8-tól 13 óráig, a délutáni és éjszakai ügyeletet pedig más fogorvosok biztosítják, tudtuk meg.

Neumann Andrea