Új gazdasági minisztert nevezett ki a román államfő

Új gazdasági minisztert nevezett ki a román államfő
Traian Basescu államfő – Victor Ponta kormányfő javaslatára – gazdasági miniszterré nevezte ki szerdán Andrei Gerea liberális politikust, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) képviselőházi frakcióvezetőjét.

A poszt Varujan Vosganian múlt heti lemondása nyomán üresedett meg, miután az ügyészség a “nemzetgazdaság aláásásával” gyanúsította meg Vosganiant amiatt, hogy korábbi – 2006 és 2008 közötti – miniszteri mandátumában állítólag törvénytelenül biztosított kedvezményes árú földgázt egy arra jogosulatlan magánvállalatnak. A volt tárcavezető ártatlannak vallja magát.

Vosganian az ötödik liberális miniszter Victor Ponta szociálliberális kormányában, akit az igazságszolgáltatás idő előtti távozásra kényszerít. A miniszteri tisztségről való lemondása ellenére egyelőre nem indulhat ellene bűnvádi eljárás, mivel a szenátus – amelynek Vosganian is tagja – elutasította törvényhozói mentelmi jogának a megvonását.

Traian Basescu államelnök élesen bírálta azt, hogy a több mint kétharmados parlamenti többséggel kormányzó Szociálliberális Szövetséget (USL) “nem érdekli” az úgynevezett együttműködési és ellenőrzési mechanizmus, amellyel az Európai Bizottság a román igazságszolgáltatást kíséri figyelemmel. Brüsszel korábban többször elmarasztalta Romániát amiatt, hogy a parlament akadályozza az ügyészség munkáját.

Gerea jelölésekor Crin Antonescu liberális pártelnök az új miniszter legfontosabb feladatai közé sorolta a verespataki bányaprojekt körül kialakult helyzet rendezését, a Cuprumin színesfém-kitermelő és az Oltchim vegyipari vállalat magánosítását.

Az új román gazdasági miniszter szerda délután teszi le a hivatali esküt Traian Basescu államfő előtt.