Új filharmonikus koncert

Új filharmonikus koncert
Csütörtökön, 2017 június 1-jén 19 órakor új koncert lesz a Enescu-Bartók hangversenyteremben, Gyermeknap alkalmából.

Műsoron: J. Haydn: 1., C-dúr gordonkaverseny, L. v. Beethoven: B-dúr rondó zongorára és zenekarra, WoO 6, C. Franck: Szimfonikus variációk zongorára és zenekarra, A filharmóniban sajtótájékoztatón ismertették a részleteket. Az elsőként elhangzó mű Joseph Haydn 1., C-dúr gordonkaversenye. A művet Haydn, Joseph Weigl számára komponálta, aki Esterházy Miklós udvari zenekarának elsőcsellistája volt. 1961-ig elveszettnek hitték a művet, mígnem Oldřich Pulkert muzikológus rá nem bukkant a partitúra kéziratára a Prágai Nemzeti Múzeumban. Ludwig van Beethoven (1770–1827) B-dúr rondójával zongorára és zenekarra, WoO 6 folytatjuk koncertünket. A művet 1793-ban komponálta a zeneszerző.Koncertünk zárásaként César Franck (1822–1890) Szimfonikus variációi zongorára és zenekarra lesz hallható. A fisz-moll hangnemű versenyműnek tulajdonképpen Lírai variációk is lehetne a címe: a téma, amit a mű elején a szólózongora exponál, álmodozó, szelíd gyermekdalnak is beillenék, ha nem fűszerezné Franck jellegzetes harmóniáinak sajátos illata-zamata.

Vendégek

Meghívott szólista, Jan Sekaci, gordonka tanulmányait a nagyváradi Zenelíceumban kezdte, ezt követően a kolozsvári Sigismund Toduță Zenei Kollégiumában tanult tovább. Jelenleg a bukaresti Dinu Lipatti Művészeti Kollégium diákja.

A másik szólista Ilisz Dominik 2003-ban született Nagyváradon. 6 éves korában kezdett el zongorán tanulni. 2012-től a nagyváradi Művészeti Líceum diákja, Dr. Jámbor Fekete Erzsébet irányítása alatt.

Meghívott szólistánk, David Popescu 1999-ben zenészcsaládban született. Jelenleg a nagyváradi Művészeti Líceum diákja, Ferencz Mercédesz osztályában.

A koncert dirigense a filharmónia állandó karmestere Jankó Zsolt.