Új felüljáró és parkoló lesz Nagyváradon

Ilie Bolojan nagyváradi polgármester több beruházást terveit is bemutatta
Ilie Bolojan nagyváradi polgármester több beruházást terveit is bemutatta
Két újabb beruházásról is beszámolt tegnapi sajtótájékoztatóján Ilie Bolojan nagyváradi polgármester. Újabb felüljárót építtetnek a körgyűrű Auchanhoz közeli szakaszára, valamint parkolóházat a Darvas-házzal szemben.

1,1 kilométer hosszú új autós felüljárót építenek a nagyváradi körgyűrűn: afölött a körforgalom fölött lesz, amelyik az Universității utca és a gyűrű között biztosítja most az összeköttetést, az Auchan közelében. „A cél a forgalom könnyítése, ugyanis akik a gyűrűn akarnak haladni, azok felhajthatnak a felüljáróra, nem kell a körforgalomban keringeniük” – mondta Ilie Bolojan. A váradi polgármester bemutatta a terveket, amelyeket egy kolozsvári cég készített, és elmondta: ÁFA nélkül 7,7 millió euróba kerül majd a kivitelezés, ezt saját erőből finanszírozza a város, „hacsak addig nem sikerül valami uniós pályázatot találni rá”. Tulajdonképpen irányonként lesz egy-egy felüljáró, 2-2 sávval, az Európa lakóparknál pedig újabb hangfogó falat is építenek mellé. A vonatkozó területet kisajátítja a város, a kivitelezőt most keresik, a munka nyáron indulhat, és másfél évig fog tartani.

Parkolóház épül

Egy másik beruházás egy parkolóház felhúzása. Már többször megírtuk, hogy a városban egy hosszabb sétaútvonalat alakítanak ki, szakaszonként, ahol tehát csak gyalogos- és kerékpárforgalom lesz engedélyezett. Ennek részeként a Butoiul de Aurtól a Darvas-házig tartó szakaszon duplájára szélesítik majd a járdát, és kerékpárutat is ígér az elöljáró oda. Jelezte: „Azonban emiatt megszűnnek majd ott a parkolók, ahogy a Libertății utcában is, a Körös partján lévők, ugyanis ott is sétálószakaszt építünk ki. Főleg a környéken lakóknak okoz majd gondot, hogy ezt követően hol parkoljanak. Ezért a Darvas-házzal átellenben, a Iosif Vulcan-múzeum épületének udvarán épül majd egy parkolóház – főleg a környéken lakóknak, de persze mások is használhatják”. E hó végére lesz meg a kivitelező, a pontos költség még nem ismert, de „körülbelül 300 euró négyzetméterenként, a területe pedig körülbelül harmada a bíróság mögött lévő hasonlóénak”. Tavaszra készen lehet. Körülbelül 100-150 hely lesz benne, és maximum 10 méter magas lesz, hogy a környéken élők házaikból való kilátását ne zavarja túlságosan.

Nutripork-ügy

A polgármester részletezte azt is, mit szeretne az önkormányzat a váradi lakosok életét is évek óta megkeserítő Nutriporkkal kapcsolatban. Október 28-án lejárt a sertéshizlalda környezetvédelmi engedélye – de el is indította újnak a megszerzését. Komoly kellemetlenséget okoz Nagyváradon is, főként az Őssiben és a Rogériuszon lakóknak a disznóhizlalda által árasztott bűz. Ilie Bolojan elmondta: „A törvény világosan előírja, hogy az ilyen vállalkozásnak minimum 1000 méterrel kell lennie a legelső lakóház legelső ablakától. És nem, nem a telephely közepétől, vagy legtávolabbi pontjától kell mérni, hanem a legközelebbitől. És ez a távolság nincs meg. Ráadásul egyesek úgy próbálják magyarázni a törvény, hogy az csak az új cégekre érvényes, holott ez abszurdum. Akkor a régebben működők bűzlödjenek nyugodtan, a város lakosait irritálva?” Ismételt újságírói kérdésekre Bolojan meglepő választ adott arra, kik azok az „ egyesek”, akik úgy próbálják magyarázni a törvény, hogy az a Nutriporknak kedvezzen, ugyanis nem magát a céget nevezte meg, hanem azt mondta: „az APM és a DSP az, nyilván”. Vagyis azok a hivatalok, amelyeknek legnagyobb szavuk van most a cég itteni telephelyének újraengedélyezésében. Emlékeztetőül: nemrég ráadásul új vezetőt kapott a Környezetvédelmi Ügynökség (APM), annak az Olimpia Mintaşnak a személyében, aki nemhogy sosem dolgozott még abban a hivatalban, hanem egyenesen annak az Acormed cégnek a részvényese és képviselője, amelyik cégnél a Nutripork megrendelte az új hatósági engedély kibocsátásához szükséges tanulmányt… És most az APM új igazgatónője tagja lesz annak a csoportnak, amelyik a Nutripork engedélyéről dönt – és az engedélyeztetésben magánvállalkozóként ugyancsak ő vállal szerepet. Bolojan szerint ők maguk közvetlenül nem szólhatnak bele az engedélyezésbe, de úgy véli, csakis akkor kellene megadni a jóváhagyást, ha a vállalkozás befektet „a szagszennyezés megszüntetését eredményező technológiába”.

Egy példa

A váradi polgármester hozzátette: konzultált egy váradi szakértővel, aki például a sertéstenyésztésben élen járó Dániában alkalmazott megoldást ismertette vele: „Ott a telephelyről származó levegőt összegyűjtik, és vízfüggönyön szűrik át a kibocsátás előtt. A szennyezett vizet hermetikusan zárt tartályban tartják, nem mint itt, és később kinyerik belőle a gázokat, amelyeket vagy energiatermelésre újrahasznosítanak, vagy egyszerűen elégetnek, így biztosítva, hogy semmiféle szag nem kerül ki onnan. Valamilyen technológiai újítást nálunk is alkalmaznia kellene a cégnek, ez így nem mehet tovább”.

Szeghalmi Örs